За трети път фестивал „Читалищата – живото наследство на България” в Разград

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова откри Третия фестивал „Читалищата – живото наследство на България”, който се провежда днес в Разград.

Преди това г-жа Йотова участва и в церемонията по поднасяне на цветя пред паметника на Иван Свирачев – инициаторът преди 122 години на залесяване на терена, в който днес се намира Градският парк. Пред паметника заместник-кметът на Разград Добрин Добрев изрази почитта на съвременните жители на града към предшествениците ни, откликнали на инициативата за създаване на парка и подкрепили призива на дружество „Лес”, което е организирало акцията  по залесяване.

YouTube

Вицепрезидентът Йотова откри в Разград третия регионален фестивал „Читалищата – живото наследство на България“

„Минават годините, сменят се поколенията, но всяко от тях оставя свой отпечатък. Изграждат се ресторант, Колодрум, места за отдих, детски площадки, стадион, зоокът. Нашето поколение също се включи в тази поколенческа верига и внесе своя принос в този зелен оазис.” – каза пред паметника заместник-кметът Добрин Добрев. През миналата година бяха разчистени пътеките към Пантеона и от място с паразитна растителност участъкът се превърна в розариум от 400 рози. През тази година бе обновена част от дървесната растителност – служителите в Общинска администрация участваха в залесяване на 175 фиданки от различни видове из целия парк. С над 600 000 лв. от общинския бюджет бе ремонтирана алейната мрежа в парка с дължина над 5 км. бяха поставени 52 нови и реновирани пейки, както и 50 нови кошчета за смет. Работниците от ОП“Паркстрой“ направиха цветен часовник от 312 целозии, 12 туи и дървени и метални стрелки. През настоящата година ще бъдат изградени две нови площадки – спортна за стрийт фитнес и детска площадка за деца от 0 до 3 години.

Цветя пред паметника поднесоха както официалните лица – Вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-кметът Добрин Добрев, народният представител Антоанета Цонева, областният управител Драгомир Златев, така и наследниците на дружество „Лес“, които в наши дни провеждат свои спортни и туристически дейности в парка: Туристическо дружество „Буйна гора“, представлявано от доайена в туристическото движение в Лудогорието – 83-годишният Марин Георгиев; Туристическо дружество „Буйна кръв“; Клуба на туристите ветерани „Златна есен“ и Клуб „Зелена стъпка“.

По Главната алея на Градския парк официалните лица се отправиха към сцена „Ронда”, където Вицепрезидентът откри третото издание на организирания от Община Разград и РЕКИЦ”Читалища” фестивал „Читалищата – живото наследство на България”. В приветствието си тя се обърна първо към читалищните дейци, наричайки ги „днешни възрожденци”, тъй като съхраняват традициите и ги предават на децата: „Вие сте истински наследници на славната ни история, защото българското читалище води началото си далеч преди Освобождението на България. Защото заедно с вярата, с православната църква, читалището е в основата на това да се събуди един народ, за да ни има нас днес – българите, и за да я има българската нация”.

Вицепрезидентът Илияна Йотова предаде и специалните поздрави на Президента Румен Радев към читалищните дейци с пожеланието да бъдат здрави, да събират все така талантите на България и да просъществува българското читалище. Г-жа Йотова благодари на Община Разград за това, че е добър стопанин и призова местната управа да  продължи да е съюзник на екипите на читалищата, да им помага в името на любимото ни Отечество.

Вицепрезидентът Илияна Йотова получи почетния знак на фестивала „Читалищата – живото наследство на България“. Той й беше връчен от зам.-кмета Добрин Добрев и старши експерта в РЕКИЦ„Читалища“ Даниела Петрова.

Заедно с многобройните зрители на фестивала г-жа Йотова аплодира част от изпълненията от фестивалната програма, след което разгледа шатрите, в които са разположени работилнички за обучение на деца и възрастни в различни занаяти, както и създадени от читалищните дейци сувенири и характерни за региона кулинарни произведения.

Третото издание на Читалищния фестивал е посветено на 20-годишнината от създаването на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. Броят на участниците във фестивала е рекорден – над 600 самодейци от 33 читалища от седемте общини в Разградска област представят по програма през целия ден автентичен и обработен български и турски фолклор, както и съвременни песни и танци. В една от шатрите своите творби представя първият жител на Община Разград, вписан в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища“, везбарката от село Гецово Николинка Ангелова.

Откриване на обновения Градски парк и Третия фестивал "Читалищата – живото наследство на България""

Posted by Община Разград on Saturday, June 17, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе