Панорама на средното образование представи възможности на ученици от Кубрат

На 21-ви юни в град Кубрат се състоя Панорама на средното образование в Ритуалната зала към Народното читалище „Св. Св. Кирил и Методий“. Събитието бе организирано от Регионалното управление на образованието – Разград, със съдействието на Община Кубрат. Присъстваха началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков, заместник-кметът Мирослав Йорданов, директорът на Дирекция „Специализирана администрация“ към Общината Стефан Калинов, завеждащият отдел „Просвета и Култура“ в администрацията Здравко Вутов, директори на училища в Кубрат, училищни преподаватели и ученици. Главната цел на това събитие бе да се представят на родителите и учениците различните възможности за продължаване на обучението в училищата в града.

YouTube

Началникът Ангел Петков изрази благодарност към домакините за топлото посрещане, но отбеляза, че срещата би била по-удобна за родителите, ако беше проведена след 17:00 часа, когато те приключват работните си задължения. Той подчерта важността на избора на училище по време на гимназиалния етап и неговото въздействие върху развитието и светогледа на учениците. Правилният избор има също така влияние върху тяхната мотивация за учене и личностно развитие. Петков похвали образователната система в Кубрат и отбеляза, че най-голямото училище в общината – СУ „Христо Ботев“, винаги е било сред водещите в областта – „в първата петица“. Той спомена и за напредъка на Професионалната гимназия в града, като отбеляза, че след реновацията на корпусите учебното заведение е придобило модерен облик. В бъдеще са планирани и ремонти във вътрешността на училището. Директорката на училището, Ивалинка Николова, представи институцията пред обществеността чрез видео презентация.

Росица Христова, директор на най-голямото училище в общината – СУ „Христо Ботев“, представи учебното заведение, като посочи, че то е с най-дългогодишни традиции и история. Започнало е съществуването си още през есента на 1890 година в тогавашното село Балбунар. Успехите на училището са неизброими, а свидетелство за това бяха изложените купи и отличия, ученически проекти и постижения.

На срещата бяха и възпитаници от Центъра за специална образователна подкрепа в Кубрат, които изготвиха кетъринга за събитието. За доброто настроение на всички се погрижиха танцьори и певци от представените училища.

Инициаторите отново подчертаха в темите, че целта на инициативата е да се представят профилите, специалностите и професиите, по които ще се осъществи прием след 7-и клас за учебната 2023/2024 година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе