МКБППМН-Кубрат в партньорство с РСПЗН организира превантивна беседа „Лято без пожари – да бъдем отговорни“

„Приятното с полезното, ваканционно и образователно“ – така местната комисия кръсти поредното си събитие, което реализира с участието на възпитаниците на Цветомира Стоянова. Седмицата 3-7 юли 2023 година за малчуганите се оказа доста  динамична и ползотворна. Част от учениците, подкрепили доброволческата инициатива на местната комисия „Един ден без джобни“ се включиха в поздравителната инициатива на МКБППМН по случай празникът на МВР – 5 юли и избраха техния жест да бъде за местната служба „Пожарна  безопасност“. Изборът им не е случаен. Едно от децата е внучка на служител от службата, а съпругът на класната им  е бивш служител от системата.

YouTube

На 6 юли, ден след празника на униформените,  учениците посетиха Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ и прекараха един час в разговор с главен инспектор Ивайло Йорданов, който ги запозна с работата на огнебореца. По време  на срещата, учениците се запознаха с най-честите причини, които водят до възникване на пожари,  информираха се за начините на гасене, видяха лоста, по който се спускат огнеборците, кулата за тренировки, както и пожарната кола др. Голямо вълнение сред децата предизвика пистолетът, който хвърля надалеч струята вода, и личната демонстрация на ръководителя на кубратската служба г-н Йорданов, който се покатери по стълбата на стената за тренировки, а децата се увериха, че огнеборците трябва да са много пъргави, бързи, ловки и да притежават добра физическа подготовка. По случай празника на униформените, служителите получиха стенен часовник, поздравителен адрес и рисунки на тема „Огнеборец в действие“.

В края на срещата учениците излъчиха  с огнеборците послание „Лято без пожари. Да бъдем отговорни“ . Активността на малките ентусиасти не спира до тук. Независимо от ваканцията, учениците на Стоянова, които си „осиновиха“ и засадиха общинска градинка в центъра на града през месец април тази година, продължават да се грижат за нея и с действията си показват, че „думите им не са били напразни“. Тези, които са в града заедно с класната си, редовно посещават засадена площ-плевят, копаят, чистят изсъхналите цветя, поливат и така будят възхищението на  минувачите.

За старанието си Стоянова и децата получиха благодарствен знак от секретаря на кубратската комисия д-р Надие Карагьозова, която ги похвали за желанието да надграждат и трупат нови знания и умения под различна образователна форма. „Срещите с хора от различни професии и разговорите с тях са едни от най-емоционалните, а съпреживяването води до положителни емоции у децата, информацията се усвоява и обработва по-лесно “,  допълни още Карагьозова

Кубратските  деца споделиха посещението си в пожарната с техни приятели, които в момента са на лятна ваканция в града – Дебора от  Испания и Самуил от Бургас, които също получиха от позитивни ученически папки на комисията.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе