С консенсус за търсене на подкрепа на проект за ремонт на Градската пречиствателна станция завърши работната среща за неприятните миризми в Разград

С консенсус за търсене на подкрепа на проект за ремонт на Градската пречиствателна станция завърши работната среща за неприятните миризми в Разград. Тя бе инициирана от директора на РИОСВ-Русе Цонка Христова, но Община Разград домакинства за провеждане на разговора.

В срещата местната управа бе представлявана от заместник-кмета Добрин Добрев, председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев и общинските съветници Калоян Монев, Иво Димитров и Огнян Обрешков, участваха и Областният управител Драгомир Златев, директорът на РЗИ д-р Ася Генева, управителят на „Водоснабдяване-Дунав“ инж. Стоян Иванов и експерти от институциите.

YouTube

От екоинспекцията потвърдиха позицията си, че замърсяване на въздуха в Разград няма, но проблем с миризмите има, от 2017 г. досега в екоинспекцията са подадени 168 сигнала от граждани на Разград.

Директорът на институцията изтъкна, че за разрешаването на проблема с миризмите е необходим основен ремонт на Градската пречиствателна станция и на канализацията. Управителят на „Водоснабдяване-Дунав“ Стоян Иванов призна, че техническото състояние на пречиствателната станция е  лошо, всъщност никога не й е правен основен ремонт. И той, и зам.-кметът Добрин Добрев увериха, че проект за ремонт на Пречиствателната станция има, но не се отпуска финансиране от държавата, тъй като на територията на Разградска област няма консолидирана асоциация по ВиК. Търсени са и други възможности за финансиране на проекта, но засега той няма финансово обезпечение. Всички изразиха надежда, че скоро ще бъде отворена Оперативна програма „Околна среда“, където Община Разград е допустим бенефициент.

Обсъдени бяха резултатите от трите станции от системата за мониторинг на качеството на въздуха, която Община Разград инсталира. Експертите от екоинспекцията оспориха данните, които показва, като увериха, че мобилната станция, която посещава Разград четири пъти годишно по 13 дни, е професионална и отчита точни резултати, според нея от 7 юли до днес няма превишаване на нормите. Данните от общинските станции са индикативни и показват периода, в който се завишават показателите – коментира Областният управител Драгомир Златев. Той препоръча проверките на екоинспекцията да се извършват след работно време.

На срещата бяха обсъдени и възможности източниците на миризмите да са повече от един, като от екоинспекцията увериха, че извършват проверки и в промишлени предприятия в различни периоди.

От РЗИ не обявиха категорична връзка между миризмите и нивото на заболеваемост от белодробни заболявания, но д-р Генева обясни, че миризмите също са от значение за здравния комфорт при хората. Тя съобщи, бе белодробните заболявания от години са водещи за региона, като в различните година са на първо или второ място. Д-р Генева допълни, че е извършена и консултация с експерт от Националния център за общественото здраве, който обяснил, че повторението на замърсяване е предпоставка за повишаване на заболеваемостта.

Срещата завърши с уверение, че всички институции ще работят в подкрепа на идеята за ремонт на пречиствателната станция, като ще се търси съдействие и от народните представители от региона и от централната изпълнителна власт. Проблемът на Разград ще бъде поставен от директора на РИОСВ след два дни и пред министъра на околната среда и водите.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе