Само една от три комисии одобри отдаването под наем на общински гори за дивечовъдни ниви

Само една от три постоянни комисии към Общински съвет-Разград одобри предложението за отдаване под наем на площи от общински горски територии за изграждане и поддържане на специализирана фуражна база за дивеч.

10 от постоянните комисии заседаваха в понеделник в подготовка на заседанието на Общинския съвет следващия вторник, 25 юли. В дневния им ред имаше общо 13 докладни. Освен тази за фуражните бази за дивеч, още една докладна, останала от предходната сесия, бе обсъждана оживено – за продажба на общински имот на собственика на построена върху него сграда.

YouTube

Първата най-коментирана тема обаче бе ремонтът на водопроводи в района на Доброшката махала. Професионалният домоуправител Тодор Тодоров представи проблем на живеещите на ул. „Охрид” и съседни улици, които в края на предходната седмица са останали без вода за дълъг период без предупреждение, а от водоснабдителното дружество „Водоснабдяване-Дунав” посочили като причина за това ремонтът, извършван от Община Разград. Заместник-кметът Добрин Добрев заяви, че е извършил проверка по случая и е установил, че причините гражданите да останат без вода са две – ремонтът на водопроводите и възникнала след това авария на водоснабдителното дружество.  Първоначално водата е спряна заради работа в района по проекта „воден цикъл”, за което г-н Добрев поднесе извинения към жителите на района за неудобствата, които търпят. Заместник-кметът уточни, че впоследствие е възникнала авария на водоснабдителното дружество. Добрин Добрев припомни, че проектът е важен за този квартал, тъй като именно там се отчита най-голяма загуба на вода по мрежата – 82%, най-чести бяха и авариите. В района сега се изгражда голяма магистрална шахта, очаква се работата по нея да приключи в средата на настоящата седмица. На заседанието на Постоянната комисия по устройство и развитие на територията бе уточнено своевременно на бъдат информирани живеещите в района при необходимост, както чрез професионалния домоуправител, така и чрез интернет страницата на Община Разград и местните медии.

Докладната за отдаване под наем на площи от общински горски територии за изграждане и поддържане на специализирана фуражна база за дивеч бе разгледана от комисиите по околна среда, селско, горско и водно стопанство, по управление на общинската собственост и стопанство и по законност, превенция на корупцията, контрол на решенията, предложения на гражданите и връзка с неправителствените организации. Обсъждането се проведе с участието на управителя на един от концесионерите на горски площи в района – „Вълчи ями“ООД Гюрай Ахмедов заедно с двама адвокати, както и на двама колоездачи, които са сред подателите на сигнали за възпрепятстване на достъпа на граждани до ползваните от търговищката фирма горски площи. Иван Иванов и Ростислав Григоров споделиха както свои, така и на познати и съратници по хоби впечатления и случки от последните седмици, свързани предимно с червен пикап, от който се отправят реплики за забрана на разходки в гората и уточнения за „стрелба на месо при нарушение“. Двамата изразиха възмущение и от факта, че на много места са се появили табели с надписи, свързани с възпрепятстване на достъпа. Адвокатите заявиха, че фирмата-концесионер има договор с фирма за охрана, което е необходимо с оглед посегателствата върху горския фонд и горските продукти. В района са засичани берачи на липа, които увреждат дърветата, палят огньове, с което създават опасност от пожари. Освен това адвокатите на концесионера допълниха, че охраната е нужна и във връзка с провеждането на ловни  излети в района, при което може да пострадат преминаващи хора. Оплакаха се, че в периода на провеждането на „Лудогорския маратон“ са имали ловен излет на чужди граждани, а не са били уведомени, че маршрутът преминава през ползваните от тях гори. В дискусията стана ясно, че Община Разград е извършила изискваното от закона уведомяване на Регионалното управление на горите, откъдето обаче не са предоставили информация на концесионера, чийто договор е именно с държавната структура. В обсъждането съветници изразиха мнение, че въпреки икономическия интерес, който общината има от предоставяне на горските площи, няма да подкрепят докладната, тъй като не получават уверение, че практиката няма да продължи, няма и гаранция за сигурността на посетителите в района. Докладната бе приета единствено от комисията по собственост, а комисиите по законност и по горско стопанство не получи подкрепа.

На заседанията на комисиите във връзка с проект за докладна от предходната сесия бе изслушан и лицензираният оценител, извършил оценка на имота, тъй като в предходен период бе извършил оценка за същия имот с друга стойност.

В дневния ред на съветниците за сесията на 25 юли са включени докладни за: приемане на актуализирано разпределение на променения бюджет към 31.12.2022 г.  и отчета за изпълнението на бюджета на Община Разград и сметките за средства от Европейския съюз към 31.12.2022 г.; Изменение на разчета на Община Разград за 2023 г.; както и продажби и отдаване под наем на имоти, продължаване срока на настаняване и наемното правоотношение с наематели на жилищни имоти – частна общинска собственост и одобряване на проект за изменение на подробен устройствен план.

Сесията ще се проведе на обичайното място – залата на 11 етаж в Община Разград. Предходното заседание бе в зала „Филхармония“, тъй като се извършваше ремонт на 11 етаж на Община Разград, който вече приключи. Сесията започва в 13,30 ч. следващия вторник, тя може да бъде наблюдавана онлайн по ТВ КИС 13, на интернет страницата и Фейсбук страницата на Община Разград.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе