Подкрепа за над 250 човека по проект „Грижа в дома в община Разград“

На информационна пресконференция днес ръководителят на проекта „Грижа в дома в община Разград“ Нели Добрева представи хода на изпълнение на проекта.

Проект BG05SFPR002-2.001-0195 „Грижа в дома в община Разград“ е с продължителност 14 месеца и стартира от 01.03.2023 г. Финансира се от Европейския социален фонд плюс и е на обща стойност 1 309 147,70 лв., от които 1 112 775,54 лв. европейско финансиране и 196 372,16 лв. национално съфинансиране. Целта на проекта е да се осигури подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа на територията на общината. Проектът ще спомогне за разширяване възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, вкл. и в контекста на пандемични ситуации.

YouTube

По проекта се предоставят почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа на възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания. На потребителите с техни средства се извършва доставка на хранителни продукти и продукти от първа необходимост, както и заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги, както и почистване, приготвяне на храна съобразно здравословното състояние на потребителя, оказване на помощ при хранене, оказване на помощ при придвижване в дома и извън него, придружаване до лекар и други. На потребителите на социалната услуга ще се предоставя  и информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими болести, включително консултации с диетолог и други специалисти при необходимост. Могат също така да се поставят инжекции, измерване на кръвна захар, на кръвно налягане, поставяне на инсулин и други здравни услуги, които е допустимо да се предоставят извън медицинско заведение.

За доставчик на социалната услуга с решение на Общински съвет-Разград е определен Домашен социален патронаж-Разград. По време на реализацията на проекта в сградата на ул. „11 август“18 се приемат документи от потребители на здравно-социалната услуга „грижа в дома“. По време на двата подготвителни месеца на реализацията на проекта е извършена индивидуална оценка на потребностите на 267 потенциални потребители от град Разград и населените места от общината. Целта на извършване на оценката е за всеки потребител да бъдат предложени здравни, социални и други услуги в зависимост от индивидуалните му нужди, потребности и проблеми.

Капацитетът на услугата е 245 човека, като това е предварително определен индикативен брой потребители за община Разград в рамките на процедурата „Грижа в дома“. На 3 май стартира предоставянето на услугата първоначално на 126 потребители от Разград, Благоево, Дряновец, Осенец, Киченица, Липник, Топчии, Просторно, Побит камък и Пороище, като почасовите услуги се предоставят от 16 домашни помощници по предварително изготвени  графици. От 9 май са назначени още 19 домашни помощници, които предоставят здравно-социалните  услуги на още 128 лица от Разград, Балкански, Дянково, Мортагоново, Островче, Раковски, Стражец, Ушинци и Ясеновец.

За домашните помощници са предвидени въвеждащи и надграждащи обучения по време на реализацията на проекта, предвижда се и супервизия на назначените на тази длъжност.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе