Традиционни събития и нови моменти в Панаира на киселото мляко, той започва на 26 юли

През следващата седмица Разград отново се превръща в столица на киселото мляко. Това обяви на пресконференция днес заместник-кметът на Община Разград Добрин Добрев. Той припомни, че това е 21-то издание на най-атрактивното и чакано от разградчани и гостите на града събитие от общинския културен календар. Първият Панаир на киселото мляко се проведе през 2002 г. Прекъсване на традицията са наложи единствено заради Ковид-пандемията. Идеята на Панаира е да се популяризират народните традиции на етнографската група капанци, свързани с приготвяне на уникалното по вкус и консистенция кисело мляко.

В програмата на тазгодишния Панаир се запазват традиционните събития, но има и нови моменти и съпътстващи събития.

YouTube

Откриването на Панаира е от 17,30 ч. на 26 юли, сряда, на площад „Независимост“. Непосредствено след него ще се проведе едно от новите събития – конкурс за най-добър производител на млечни продукти „Баш майстор“. Той е насочен към участниците в базара, който от сутринта ще е подреден между двата площада – „Независимост“ и „Момина чешма“. В 19,00 ч. пред Туристическия информационен център започва изборът на Кралица на киселото мляко. Той се извършва между представителки на танцовите състави, участващи във вечерните концерти. Победителката и двете й подгласнички повеждат дефилето от площад „Независимост“ към сцена „Ларго“ на площад „Момина чешма“, където от 20,30 ч. с ритуал „Добре дошли, приятели!“ започва концерт на състави от Турция, Хавай и Индия, както и на ТС“Елбетица“ към ЦПЛР ЦРД-Разград, ТК“Абритус“ към НЧ“Бузлуджа 2010“.

Във втория ден от Панаира ще се проведе забавното състезание-щафета „Да правим таратор, а не терор!“. В него участват отбори от гостуващите състави, всеки от които, обикаляйки бегом около фонтана пред Новия театър, се снабдява с необходимите за българската студена супа продукти и приготвя свой вариант на ястието. Дефилето отново тръгва в 20,00 ч., а в концерта половин час по-късно участват два турски състава – от Авджълар и Бурса, както и формация от Колумбия и ДТС“Капанче“ към НЧ“Напредък 1901“.

Третият фестивален ден започва с детски пленер по рисуване на тема „Панаир на киселото мляко“. Началото му е от 9,30 ч. в градинката пред Художествена галерия „Проф. Илия Петров“. Участието в пленера става с предварително записване до 26 юли на тел. 0889358192, Цветомира Петрова.

Нов момент в програмата на Панаира е състезанието за смелост „Чушката люта, пак люта, и аз съм, либе, кат нея!“. Това е състезание за надяждане с люти чушки, а „пожарът“ ще се погасява с прясно мляко. Събитието започва в 16,30 ч. на площад „Независимост“.

Час по-късно на същото място е откритата сцена „Танцувай с нас“, в която участват клубове по танци и състави за автентичен фолклор. В 20,00 ч. започва дефилето, а в 20,30 ч. – третият, последен, вечерен концерт. В него ще участват състави от: Турция, Мароко и Грузия, както и ДТА“Лудогорче“, Капански ансамбъл-Разград и СТФ“Лудогорска младост“ при Капански ансамбъл. Панаирът завършва с ритуал за закриване под надслов „До нови срещи!“, огнено шоу на Градски мажоретен състав при ЦПЛР ЦРД и фойерверки и илюминации.

Общо на сцена „Ларго“ през трите дни ще видим над 150 танцьори от 7 държави.

Със съдействието на Национална телевизия „КИС 13“ вечерните концерти и от трите вечери на Панаира се излъчват в реално време в интернет сайтовете на телевизията и на Община Разград: https://kiss13.net/ и www.razgrad.bg.

В централната част на града през трите фестивални дни ще бъдат разположени общо 118 щанда. В базара за млечни продукти ще участват 11 фирми и производители. Те са от: Бяла Слатина, Левски, Кубрат, с. Алдомировци до Сливница, село Бачково до Асеновград, село Костелово до Враца, от Осенец, Дряновец, Киченица, Езерче и Гецово.

В базара за други хранителни продукти участват: над 5 производители на мед и пчелни продукти, както и на ядки и тахани, плодови вина, билкови чайове, домашни сладка, биосертифициран шафран, здравословни фитнес храни, ядки и сушени плодове, продукти от люти чушки. В базара ще се продава и природна козметика – с екстракт от охлюви, от лавандула, от български билки, билкови сапуни и други.

Занаятчиите са от следните сфери: дърворезба, накити, сувенири, плетива, плъстене, гравиране върху стъкло, изработване на национални кукли, моделиране на кукли от пясък, иконопис, изделия от ковано желязо, копаничарство, везбарство, керамика, кожени изделия, медникарство, фюзинг, пачуърк, художествено леене на свещи. Занаятчиите са от цялата страна: Троян, Габрово, Перник, Етрополе, Казанлък, Плевен, Пловдив, Свищов, Ямбол, Русе, Шумен, Варна, Велико Търново и други.

Община Разград предостави шанс за изява и на 10 разградчани, които нямат занаятчийски свидетелства, но изработват различни занаятчийски изделия.

В района на базара ще има и временни обекти за хранене – 3 скари, на които ще се продават и баници, гюзлеми, заквасено мляко, айрян, както и 2 каравани за палачинки, понички, гофрети, сладолед и други.

В две шатри ще се редуват с продажба на произведени от тях храни и сувенири 8 читалища от община Разград – от Гецово, Ушинци, Осенец, Недоклан, Липник, Киченица, Топчии и Балкански .

Община Разград предостави площ от базара и на 6 организации от неправителствения сектор с различни каузи – Сдружение „ЖАНЕТА“, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Подай ръка“, СНЦ“Диабет-Разград“, Фондация „За нашето бъдеще“, БЧК и „Заедно за Марти“.

Програмата на Панаира включва и две съпътстващи мероприятия. В 16,00 ч. на 26 юли се открива пресклуба на БТА в Разград. На събитието ще присъства министърът на икономиката Богдан Богданов, който се очаква да посети след това и част от събитията от Панаира.

В последния фестивален ден – от 13,00 до 21,00 ч. на 28 юли на площад „Възраждане“(пред Стария театър) ще има Парад на ретроавтомобили. Той се организира от Авто мото ретро Клуб „Абритус“-Разград със съдействието на Община Разград. Това ще е пилотно издание на събитието с перспектива да се разшири и развие през следващи години.

Официални гости на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти ще са делегации от три от градовете-побратими на Разград: тричленна делегация от Кълъраш, Румъния, водена от кмета Мариус Григоре Дулче; десетчленна делегация от Авджълар, Турция, водена от кмета Туран Ханчерли; тричленна делегация от Одунпазаръ, Турция, включваща трима членове на съвета.

В навечерието на Панаира фирма „Ират 2000“ЕООД  отново направи дарение на Община Разград от 1500 бутилки минерална вода, които ще се предоставят на участниците във вечерните концерти.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе