Един от първите носители на званието „Почетен гражданин на Разград“ ни напусна

Един от първите носители на званието „Почетен гражданин на Разград“ ни напусна.

На 87-годишна възраст в ранните часове на 27 юли е починал диригентът и композитор Александър Нейков Христов.

YouTube

Той е роден на 27 юни 1936 г. от село Брестовене. Възпитаник е на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София. В началото на професионалния си път е артист оркестрант-цигулар в Държавен симфоничен оркестър, гр. Разград. Диригент на самодейни хорове и оркестри, на професионален духов оркестър. От 1971 г. до 1998 г. е главен художествен ръководител и диригент на Капански ансамбъл – Разград, с който има изнесени повече от 2000 концерта у нас и в чужбина, в над 15 страни на континентите Европа, Америка, Азия и Африка.
Пише музика предимно на фолклорна основа, в това число за народни хорове и ансамбли, за академичен хор, музикално-танцови постановки, симфонична, камерна, а в последно време и ортодоксална музика.
През периода 1970-1990 г. е съставител и съавтор на шест сборника за народни хорове и ансамбли.
По-късно издава още два авторски сборника „Избрани песни от Лудогорието“ (2006г.) и „Лудогорска импресия“ – осем песни за академичен хор (2011 г.).

Богатата му творческа биография на диригент и композитор включва над 120 авторски произведения. В златните фондове на националното радио и БНТ има записани над 50 негови авторски заглавия.

Александър Христов е удостоен със званието „Почетен гражданин на Разград“ на 27.01.1997г.

Поклонението пред Александър Христов ще се състои от 10,00 ч. на 28 юли в църквата „Св. Николай Мирликийски“, а в залата на Гробищния парк в Разград – в 11,00 ч.

Община Разград изказва съболезнования на близките, приятелите и поклонниците на творчеството на Александър Христов!  

Поклон пред светлата му памет!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе