Министърът на икономиката и областният управител посетиха иновативно предприятие

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и областният управител Драгомир Златев посетиха иновативното предприятие „Селур Фарма“ ООД в Разград за производство на закваски за кисело мляко със собствени щамове млечнокисели бактерии, на пробиотични и синбиотични продукти. Сред посетителите бяха още генералният директор на БТА Кирил Вълчев и участниците в работната среща на Съвместната българо-румънска земеделска работна група на тема „Киселото мляко в Лудогорието – традиции и иновации“. Визитата бе част от инициативите, посветени на откриването на емблематичното културно събитие на Община Разград –  Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти.

  Богданов оцени високо постигнатото от разградската фирма, която продава в Западна Европа, САЩ и Китай. Той подчерта, че е модерен подход да произвеждаш иновативни продукти, с висока добавена стойност и декларира, че държавата ще подкрепя такива бизнес начинания. Министърът на икономиката бе впечатлен и от факта, че закваските на „Селур Фарма“ ООД са разработени на базата на оригиналния щам на бацилус булгарикус, с който заквасват млякото хората в разградското село Гецово.

YouTube

Преди посещението в „Селур Фарма“ ООД, областният управител Драгомир Златев прие в кабинета си министър Богдан Богданов и генералният директор на БТА Кирил Вълчев. След това Златев бе домакин на работната среща на Съвместната българо-румънска земеделска работна група /СБРЗРГ/ на тема „Киселото мляко в Лудогорието – традиции и иновации“. Тя се проведе в Областна администрация Разград по негова покана. Участваха Кристиян Акулеску /заместник-председател на Окръжен съвет – Гюргево и председател на СБРЗГР/, областният управител на Силистра Минчо Йорданов, заместник-областният управител на Русе Детелина Ачева и членове на работната група от България и Румъния.  

Златев припомни, че СБРЗРГ представлява механизъм за трансгранично сътрудничество между български и румънски институции и производители в сферата на земеделието, преработвателната и хранително-вкусовата промишленост. „Инициативата има вече 13-годишни традиции и функционира с подкрепата на Асоциация „Еврорегион Данубиус” – водеща организация в сферата на трансграничното сътрудничество”, заяви той. Златев добави, че Областна администрация Разград е един от най-активните членове на асоциацията и подчерта, че инициативата има за цел да популяризира Лудогорето  като туристическа дестинация за културен и фестивален туризъм. На срещата Светлин Симеонов, директор на дирекция в Областна администрация, представи презентация на тема „Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти”.

В късния следобед областният управител Драгомир Златев бе официален гост на церемониите по откриване на Медийния център на БТА в Разград и на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните занаяти.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе