Откриха Панаира на киселото мляко в Разград

Емоционален и наситен със събития бе първият ден от Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти, организиран от Община Разград за 21-ва година.

Официалното откриване бе в 17,30 ч., но 118-те шатри с производители на мляко и млечни продукти, на други хранителни продукти и на занаятчии бяха подредени от сутринта и потокът от посетители край тях не спря дори и в дъжда привечер.

YouTube

Първото официално събитие за деня бе среща на ръководството на Община Разград с Министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Той бе в  Разград по покана на генералния директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев за откриване на Националния пресклуб на БТА в Разград, но в програмата му имаше и посещения в местни фирми и среща с местната и регионалната власт в региона.

По време на срещата с ръководството на Община Разград кметът Денчо Бояджиев представи икономическия профил на региона пред гостите, както и основни събития от богатия културен календар на региона, представи и екипа си от ”млади хора, експерти в областите си и с опит в местната власт”. Заместник-кметовете споделиха с министъра, че Община Разград използва всяка възможност за кандидатстване пред европейски и други проекти, като в момента акцент е Планът за възстановяване и развитие. Обсъдена бе и темата за индустриалните зони в страната, като ръководството на Община Разград сподели опита си от превръщането на бивше военно поделение в успешна бизнес зона „Перистър”. Гостите имаха възможност да опитат и вкусното капанско кисело мляко – символ на Панаира.

След тази визита започнаха първите срещи на ръководството на общината със съставите, които участват във вечерните концерти на Сцена „Ларго” на площад „Момина чешма”. Заместник-кметовете Добрин Добрев, Мирослав Грънчаров, Полина Иванова и Хабибе Расим се срещнаха с фолклорните състави на Индия и Хавай, САЩ.

Официалното откриване на Панаира започна с танцова композиция, изпълнена от малките танцьори от ДТА”Лудогорче” и ТС”Елбетица” към ЦПЛР ЦРД-Разград. Те пресъздадоха провеждането на старите панаири с оповестяването на провеждането им и традиционните продукти, които са се продавали на тях. Малките танцьори имаха и още една задача – да закичат официалните гости с капанска камилчена китка и да ги почерпят с традиционна българска пита за добре дошли. Заместник-кметът Добрин Добрев откри официално 21-вото издание на Панаира с традиционното плисване на менче с гецовско прясно мляко. „Нека доведем и нашите деца и да им покажем какво е вкусно кисело мляко, да им покажем българските традиции, бит и култура. Нека да ги накараме да заобичат това наше отроче – Панаира на киселото мляко, за да може не 21-то, не 41-то, а 241-то му издание да бъде още по-колоритно, още по-мащабно и да се радва на още по-засилен интерес” – заяви г-н Добрев.  . Той пожела на разградчани, участниците в Панаира и на изложителите да отнесат в сърцата и в домовете си частица от Панаира и догодина отново да се срещнат в Разград за най-чаканото културно мероприятие. „За мен е чест, че ден след като българското кисело мляко получи необходимото призвание от Европейската комисия откриваме 21-то издание на Панаира на киселото мляко – този уникален продукт, който ни е прославил навсякъде по света. Ние, разградчани, трябва да бъдем горди, че сме единствените в България, които организираме Панаира на киселото мляко и това уникално събитие, което е и международно, няма аналог в страната“ – каза още заместник-кметът.

Преди него приветствие отправи министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Той поздрави организаторите, че „от 21 години насам Разград поддържа традицията, която не само показва българщината, но и един уникален за България продукт. Продукт, който е доказал своите качества навсякъде по света, който се консумира в много страни на различни континенти”. Министър Богданов коментира и поредното признание, дошло от Европейската комисия, която във вторник включи българското мляко в списъка на продуктите със защитено наименование за произход. Той допълни, че за ръководството на  министерството е приоритет да подкрепят българските производители на мляко и млечни продукти да намират нови пазари.  

Официални гости на откриването на Панаира бяха и: трите делегации на градове-побратими на Разград – румънският Кълъраш и турските Авджълар и Одунпазаръ, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, председателят на Общински съвет-Разград Стоян Ненчев, областният управител Драгомир Златев и заместник областният управител Найден Късов.

В края на официалната част бе обявено началото на едно от новите събития, част от програмата на Панаира. Жури в състав: директорът на Филиал Разград на Русенския университет проф. Станка Дамянова, Руско Дянков от Областна дирекция по безопасност на храните и кулинарят Радмил Гецов определи победителите в конкурса за най-добре произведени продукти на млечна основа „Баш майстор”. В него участваха 12 производители, които предлагат продукти на разградския Панаир. Публиката също имаше право на избор с попълване на анкетни карти в продължение на няколко часа. Тя избра млякото на НЧ”Просвета 1863”-Гецово, те получиха и една от наградите на журито – за най-гъсто кисело мляко. Според комисията най-добър кашкавал правят от Ферма „Братя Пендански” от с. Алтимир; най-вкусно сирене – Ферма „Сортови семена”ЕАД, призът за най-добър традиционен вкус спечели Мандра „Ръченица”-с. Костелево; за най-иновативен млечен продукт – ЗП”Недялко Неделчев”-Осенец, за най-автентичен продукт – Ферма на ЗП”Иван Антонов Ечев”, приз за запазване на традициите – Деан Добрев от Осенец.

На голям интерес се радваше и конкурсът за избор на Кралица на киселото мляко. В него участваха 10 млади дами от формациите, които се включиха в дефилето и вечерния концерт. Тричленното жури в състав: треньорът в Детско-юношеската академия на „Лудогорец” Димитър Стойков, диригентът на оркестъра на Капанския ансамбъл Калоян Георгиев и представителят на фирма „Ират 2000” Исмаил Алишев, който е един от редовните дарители на общоградски събития, заедно с Денис Рафетов подкрепя кампаниите от инициативата „Заедно за Марти”, а за настоящото издание на Панаира е предоставил на Община Разград 1500 бутилки минерална вода, които се използват за участниците във вечерните концерти. Участничките в конкурса се представиха с дефиле и отговори на въпроси, изпълнение на танц на собствената си държава и на ръченица. Заместник-кметът Добрин Добрев постави короната на определената от журито за победителка –Алейна Осман от Градския мажоретен състав-Разград. След по-малко от месец тя ще стане на 20 години, приета е за студентка в Нидерландия и смята, че киселото мляко ще е сред нещата от България, които ще й липсват най-много в чужбина. За първа подгласничка на Кралицата бе избрана Туана Чевирме от Авджълар, Турция, а за втора подгласничка – Вивиан Као от Хавай.

Трите красавици поведоха дефилето по централните разградски улици към сцена „Ларго” на площад „Момина чешма”. На две места съставите спираха, за да представят част от изпълненията си на зрителите, които се бяха събрали. Дефилето бе възпрепятствано от краткотрайни превалявани, които съпътстваха и концерта на площада. Той се забави с един час заради голяма авария с електроподаването вследствие на гръмотевици в друг район на града. Площадът обаче остана пълен с публика, очакваща изпълненията на съставите. И чакането си заслужаваше, тъй като и ритмите на Общинския ансамбъл към община Авджълар, огнените изпълнения на хавайския състав и българската песен, която представиха, кръшните индийски танци, а и изпълненията на нашенските състави – ТК”Абритус” към НЧ”Бузлуджа 2010”, Гайдарски оркестър към НЧ”Нпаредък 1901” и ТС”Елбетица” – събраха аплодисментите на зрителите от деца до възрастните им баби и дядовци. Ръководителите на съставите получиха дипломи за участие в края на концерта, връчи им ги директорът на Капански ансамбъл-Разград Светослав Стойчев.

Съпътстващо събитие от програмата на Панаира бе откриването на Национален пресклуб на БТА в Разград. Лентата прерязаха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, областният управител Драгомир Златев, председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев и заместник-кметът Добрин Добрев. Г-н Добрев приветства откриването на пресклуба и пожела там „да се произвеждат добри новини и както днешният ден е горещ в няколко аспекта – предвид откриването на Панаира на киселото мляко и фестивал на народните традиции и художествените занаяти, футболната среща на „Лудогорец“ и „Олимпия“ – Любляна, и високите температури, нека в този офис да е все по-горещо – да се отразяват всички събития в нашия град”. Заместник-кметът заяви, че за един областен град като Разград е въпрос на престиж да има национална медия под своя покрив, която се е утвърдила като иновативна медия, която е в сърцето на събитията, която е изключително добър и надежден партньор. На официалното откриване на пресклуба присъстваха и заместник-кметовете: Мирослав Грънчаров, Полина Иванова и Хабибе Расим.

Панаирът на киселото мляко и Фестивал на народните традиции занаяти продължава и в четвъртък, когато на посещение ще бъде министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. В 12,00 ч. той ще се срещне с ръководството на Община Разград, а преди това ще посети базара. В 17,30 ч. на площад „Независимост” започва забавното състезание-щафета „Да правим таратор, а не терор!“. В него участват отбори от гостуващите състави, всеки от които, обикаляйки бегом около фонтана пред Новия театър, се снабдява с необходимите за българската студена супа продукти и приготвя свой вариант на ястието. Дефилето отново тръгва в 20,00 ч., а в концерта половин час по-късно участват два турски състава – от Авджълар и Бурса, както и формация от Колумбия и ДТС“Капанче“ към НЧ“Напредък 1901“.

Posted by Община Разград on Wednesday, July 26, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе