Русенският митрополит Наум отслужи света литургия в село Медовене

Русенският митрополит Наум отслужи света литургия в красивия църковен храм „Успение Богородично“ в кубратското село Медовене. Днес храмът отбелязва три години от освещаването си, като в престолния му камък е положена частица от мощите на св. Пантелеймон, чиято памет Българската православна църква отбеляза на 27 юли. На архиерея днес в Медовене съслужиха свещено-иконом Георги Георгиев от Русе, протойерейте Валентин Добрев и Светослав Светославов от Кубрат, както и дякон Димитър Ангелов от Русе.

Стените и тавана на храма не са изографисани поради липса на достатъчно средства. От църковното настоятелство се надяват да ги набавят от дарения. „Ние нямаме нужните за изографисването средства. Затова преценихме още преди три години, че е по-добре този храм да бъде отворен, за да може да бъде поне посещаван от жителите на общината и от всички вярващи“, сподели отец Светослав Светославов, който е председател на църковното настоятелство. Свещеникът изказа и благодарност към всички дарявали за храма през годините.

YouTube

Главата на русенската митрополия беше посрещнат с тържествен камбанен звън в двора на църковната обител, а сред присъстващите на богослужението в храма бяха представители на църковното настоятелство в Медовене, както жители и гости на селото. В края на тържествената служба, посветена на живота на свети Висарион Смоленски, чиято памет почитаме днес, Негово Високопреосвещенство Наум разказа за делата и живота на този светец. 336 години след неговата смърт в Смолян, митрополит Арсений Пловдивски освети храма „Свети Висарион Смоленски“. Това е първата нова църква в града за последните 130 години и вторият по големина храм в България след софийската катедрала „Свети Александър Невски“. Всяка година на 29 юли Православната църква отбелязва този ден, като в православните храмове се пее тропар на св. Висарион Смоленски.

В проповедта си към миряните, русенският митрополит призова за онази най-могъща и крепяща частица, каквато е вярата – укрепявала християнските мъченици в миналото и която сега крепи съвременните мъченици, визирайки онези, които защитават вярата си в ужасните войни и гонения. Дядо Владика отправи поздрави за здраве, успехи и щастие на всички присъстващи, на всички организатори, както и на Общинското ръководство, водено от кмета на Кубрат Алкин Неби. След тържествената служба присъстващите бяха поканени на празничен обяд.

РУСЕНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ НАУМ ОТСЛУЖИ СВЕТА ЛИТУРГИЯ В СЕЛО МЕДОВЕНЕ Русенският митрополит Наум отслужи света литургия в…

Posted by Община Кубрат on Saturday, July 29, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе