Представители на Областна администрация-Разград участваха в общото събрание на Асоциация „Еврорегион Данубиус“

На 7 септември 2023 г., в заседателната зала на Окръжен съвет – Гюргево се проведе общо събрание на Асоциация „Еврорегион Данубиус“.

В заседанието участваха Михаил Тодоров – главен секретар на Областна администрация Разград и Светлин Симеонов – директор на дирекция в Областна управа.

YouTube

Председателят на Окръжен съвет – Гюргево Димитриу Беану и председател на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ очерта няколко приоритета в българо-румънското сътрудничество: изграждане на втори мост между Русе и Гюргево, рестартиране на фериботна връзка между двата града и ускоряване изпълнението на проект “Fast Danube”, насочен към подобряване на условията за корабоплаване в общия българо-румънски участък на река Дунав.

Областният управител на област Русе Данаил Ковачев подкрепи представените приоритети. Той изказа резерви към изграждането на инсинератор в град Гюргево, защото на този етап са налице много неясни въпроси около създаването му.

Обсъдено беше стартирането на програмата на трансгранично сътрудничество Интеррег VIA.

Изпълнителният директор на асоциацията Лили Ганчева представи отчета за дейността на организацията през последната година, определяйки я като изключително динамична и разнообразна. Според нея тя протече под знака на 20-годишния юбилей от създаването на организацията.

Акценти бяха поставени върху организираните заседания на Съвместната българо-румънската земеделска работна група; оказано съдействие за създаване на българо-румънски партньорства за трансгранични проекти; трансгранично сътрудничество в областта на образованието, културата, туризма и социалните дейности; оказано съдействие и логистика за организиране на българо-румънски срещи в различни сфери; оказана помощ на бизнеса за засилване на икономическия обмен между двете държави; решаване на общи проблеми като например бежанския поток от Украйна, ограничаване разпространението на болести по животните и др.

През отчетния период беше организирано първото в историята съвместно заседание на общинските съвети в Русе и Гюргево и международна среща в Русе на тема „Транспортна свързаност на България и Румъния“.

Подчертано беше подновяването на членството на Областна администрация Разград в асоциацията.

Областна администрация Разград се включи активно в дейността на Съвместната българо-румънската земеделска работна група. През месец септември 2022 г. беше организирано заседание на съвместната работна група в производствената база на „Раломекс“ АД в град Завет, а през месец юли 2023 г. град Разград беше домакин на работна среща на съвместната работна група по време на традиционния панаир на киселото мляко и фестивал на художествените занаяти.

Изпълнителният директор на Асоциацията Лили Ганчева участва в организирана от Областния управител на област Разград работна среща на областните управители от Северен централен район, на която беше приет План за съвместни дейности в сферата на туризма. Тя оказа съдействие за редица публикации в интернет страницата и списанието на Асоциацията на румънските журналисти и писатели в областта на туризма и в други румънски медии за популяризиране в Румъния на туристически обекти в област Разград.

Приет беше финансовият отчет на сдружението за 2022 г. и проектобюджетът за 2023 г.

Община Ведя, окръг Гюргево беше приета за член на Асоциацията.

Областна администрация Разград ще продължи активното си участие в дейностите на Асоциация „Еврорегион Данубиус“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе