Неда Зарева представи романа си „Гласът от светлината“ пред разградските медии (ВИДЕО)

В наши дни се радваме на засилен интерес към българската художествена литература, „защото българският читател има високи изисквания, които поставя пред българския автор. От своя страна, българският автор започва да изпълнява и представя на българския пазар качествена литература, каквато е и книгата „Гласът на светлината“ на Неда Зарева“. Това споделя Мила *** от Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“-Разград.

Авторката Неда Зарева е от София, Тя е родена в семейството на големия български писател Владимир Зарев и преподавател по теория на литературата в Софийски университет Светлана Зарева. Неда е внучка на академик Пантелей Зарев.

YouTube

В основата на литературата на Неда е психологията, което е една от изключителните черти в нейните романи – много задълбочени и с висок художествен текст.

Представянето на книгата ще бъде в навечерието на Кръстовден – на 13 септември от 18:00 ч. в Художествена галерия „Илия Петров“.

„Когато прочетох романа, усетих неговата многопластовост, неговият психологизъм и любовта на Неда към героите си. Те са завършени, плътни образи, поставени пред много сериозни човешки преживявания с полюсни емоции. Когато четеш романа, попадаш в един свят, който ти се струва и го усещаш много близък, защото всички събития се развиват на фона на едно реално съществуващо събитие, което се развива в момента и всички сме свидетели – войната в Украйна. Когато разлистваш всяка една страница от този роман, разбираш, че тази умела авторка е направила войната като фон и метафора на вечната битка между доброто и злото. Неда не дава своето виждане на случващото се. Неда не размахва поучително пръст и да определи точно кои са добрите и лошите. Не. Тя отново с тънък психологически усет води читателя и своите герои на фона на това, което се слува в реално време и пространство, но извлича емоцията, посланието и онова, което читателят трябва да достигне сам до тази истина“, споделя още Мила ***.

„Читателят не остава равнодушен за това, което се случва. Той е активен участник на този роман, защото когато прочете и последната страница на този роман той вече ще е намерил истината за себе си“, казва самата авторка Неда Зарева.

„Хората имат неистова потребност да погледнат навътре в себе си, да влязат в своето тъмно и да видят какво ще открият там. В днешния забързан и разхвърлян свят, който непрекъснато ни дърпа навън и се опитва да ни разсейва с многопосредствени на моменти методи и подходи, едно от спасенията е да погледнем навътре в себе си, защото тези гласове, които живеят в това тъмно, са от нас за нас. Това е нашата обратна връзка какво сме потъпкали в своя житейски път, на какво сме забранили да говори, кой глас или чия уста сме запушили (метафорично) и на какво не искаме да дадем изява и да чуем вика. И колкото повече се правим, че те не съществуват, толкова повече порив имат те да ни занимават със себе си“, споделя още Неда.

„Тъмното само по себе си има една много светла част. Ние само през тъмното можем да стигнем до светлината. Пътят към светлината минава през тъмното.“

Това не е мрачен роман. В него има надежда и светлина. „Основното, което трябва читателят да разбере като послание, е, че светлината има много нива на проявление. Но ние трябва да развием съответното зрение, за да можем да видим това. Колкото по-напред сме да видим нюансите на светлината, толкова по-духовно извисени сме като човеци. И може би крайното ниво е онова ниво, в което човек вижда всичко единствено като светлина.“

Това не е първият роман роман на Неда Зарева. Преди време тя издаде „Кодове за любов и вечност“ заедно с Делян Захариев и Анна Иванова, както и първият си самостоятелен роман „Седем гласа от тъмното“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе