ОУ“ Иван С. Тургенев“ отново партньори по проект Еразъм+

Тургеневци отбелязват началото на учебната година с пореден успех. След успешното приключване на проект № 2019-1-BG01-K201-062540 по програма Еразъм+, в края на август месец се проведе работна среща на партньорите по проект № 2023-1-FR01-KA131-HED-000125576. Бенефициент по програмата е ISIM – Institut Supérieur International de Management, а ОУ „Иван Сергеевич Тургенев“ получи възможността да се включи като партньор. Опитът ни по предходни проекти, които осъществихме въпреки трудностите, ни дава увереността да се впуснем в това ново предизвикателство. Този път участието ни е насочено към професионалното развитие на екипа на училището.

Традиционно свързваме 15 септември с трепета на учениците и вълнението на техните родители, с трескавото търсене на раница, помагала, тоалет и не на последно място на идеалния букет за класния ръководител. Това постепенно преминава в притеснение за резултати от НВО, ДЗИ и външно оценяване в началото на лятото. Свикнали сме обществото да се вълнува от този аспект на учебния процес.

YouTube

 А, колко от нас си дават сметка какво струва на задвижващите тази машина наречена БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ? И като всяка машина, за да функционира оптимално, от ключово значение са нейните части. Ние, от училище „Иван Сергеевич Тургенев“ вярваме, че Общността на ученици, учители и родители е от ключово значение.

Докато родителите подготвят децата си за учебната година, учителите подготвят класните си стаи и кабинети, за да посрещнат в тях нашите деца. Все пак именно тук, надграждаме знания и умения, с които ги подготвяме за света. Учим ги на работа в екип, увереност в собствените им възможности, толерантност и приемане на различните.  Развиваме чувството за отговорност и заложбите на нашите възпитаници.

Гореизброеното би останало само в сферата на пожеланията, ако екипът ни не беше сплотен и амбициозен, за което свидетелстват и нашите успехи. През предходната учебна година имаме изявени ученици. В областта на Математиката спечелихме 4 златни, 9 сребърни и 8 бронзови медала от  Международния математически турнир „Математика без граници“, както и призови места на Великденското математическо състезание. Успешно се представи отборът ни по Роботика RoboT-SUN в следните състезания “Роботика за България” и FIRST® LEGO® League Пловдив. Завидни знания показаха нашите възпитаници на Националния кръг на Олимпиадата по География и икономика. За поредна, десета, година отбелязваме отлично представяне на нашите ученици в Националното състезание „Ключът на музиката“. В конкурсът „Бележити личности на Разград“ имаме завоювани първи места и в двете категории. Екип от ученици и техните преподаватели са сред победителите в Националния конкурс за STEM науки в България. Като единствено училище в областта, член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, редовно участваме в Международното състезание по английски език KGL, а учениците ни постигат високи резултати на Националния кръг. На седмо място в страната сме в категория 7-8 клас на Националното състезание по речеви и комуникативни умение по чужди езици „Аз мога – тук и сега“ и на трето в Общинското състезание „С чужд език без бариери“. Призови места имаме във фотоконкурсите „Живата природа“ и „Разград – уловени мигове“. Освен в академичен аспект високи резултати постигаме и в областта на спорта. Трето място завоюваха нашите ученици на Турнира по футбол „Димитър Генчев“, а шахматистите ни грабнаха купата на Общинския кръг от ученическите игри по шахмат. Шампиони сме и в състезанието „Бързи, смели, сръчни“.

 Зад успехите на нашите възпитаници стои целият колектив на ОУ „Иван Сергеевич Тургенев“. За да изграждаме успешни личности, нашият екип непрекъснато намира възможности за развитие. Като ииновативно училище въведохме предметите Кибер свят и Дизайн мислене, а още работим по програмите Дизайн шампиони и Джъмп мат, както по Метода 1:1 . От тази година въвеждаме Ментална аритметика и метода Монтесори при най-малките. През юни месец 2023 г. станахме Училище за пример. Тази година започва участието ни в европейски проект „Успех за теб“ с №BG05SFPR001-1.001-0001. Работим по почти всички национални програми. Училището е активно и в благотворителни кампании, сред които „Чисти училища за светло бъдеще“. Подготвихме и изнесохме десетки бинарни, интердисциплинарни и СТЕМ уроци, с които показахме значението на всеки учебен предмет извън класната стая. Предстои изграждането на СТЕМ среда по Фонда за възстановяване и устойчиво развитие, която ще повиши стандартите на преподаване на природни науки на европейско равнище. Училището разполага с единствения закрит плувен басейн в града, който ще отвори врати на 1 октомври. Тази година в него се провеждат тренировки на два спортни плувни клуба Амфибия и Лудогорие. От миналата година имаме и нова придобивка – комбинирано спортно игрище в двора на училището. В стремежа си да стоим адекватно, участваме в индивидуални обучения, квалификации и тиймбилдинги. Последното такова се проведе в началото на месеца на тема „ Модел за цялостна технологична трансформация на образователната институция“. 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе