Неизправност на пречиствателната станция в Разград установиха при съвместна акция на служители на МОСВ (ВИДЕО)

Експерти на РИОСВ-Русе установиха техническа неизправност на съоръжението-вторичен утаител на Градска пречиствателна станция за отпадъчни води- Разград (ГПСОВ) в неделя, на 17 септември. Извънредната проверка е извършена съвместно с представители на Басейнова дирекция „Дунавски район“ и Регионална лаборатория-Русе към ИАОС, под координацията на зам.-министъра на околната среда и водите инж. Петър Димитров.

Съоръжението вторичен радиален утаител представлява последна стъпка на пречистване на отпадъчните води, което е довело до изпускане на излишната активна утайка в реката. Технологията на пречистване изисква своевременното й отстраняване от съоръжението, с цел недопускане на непречистени отпадъчни води във водоприемника. На мястото на заустването на ГПСОВ-Разград е констатирано увличане на утайка, мътнокафява, с характерен мирис. Взети са водни проби от изхода на станцията, които са анализирани от РЛ-Русе.

YouTube

Към днешна дата са готови резултатите от пробите. Те показват отклонения от нормите на всички изследвани показатели, за което на дружеството ще бъде наложена санкция.  

За установеното нарушение е съставен акт за административно нарушение по Закона за водите, затова че ВиК операторът „Водоснабдяване – Дунав“ ЕООД не поддържа в техническа и експлоатационна изправност съоръженията. Дадени са предписания за отстраняване на неизправността, довела до изпускане на непречистени отпадъчни води във водоприемника – река Бели Лом. Предстои последващ контрол за спазване на предписанията.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе