България и Италия ще си сътрудничат относно кинематографските и аудиовизуални копродукции

В рамките на кратката си работна визита в Рим министърът на културата Кръстю Кръстев разговаря с президента на световноизвестната киностудия “Cinecittà” – г-жа Киара Сбариджа, както и с продуцента Франческо Мартино де Карлес. В хода на разговора бяха набелязани конкретни възможности, благодарение на които България и Италия да си сътрудничат по отношение на кинематографските и аудиовизуалните копродукции, както и тяхната дистрибуция в България и Италия. По време на срещата бе подчертано, че на европейско ниво Италия има пряка връзка с ИА „Национален филмов център“ и в този аспект сътрудничеството би могло да се осъществи още по-лесно. Обсъдени бяха различните системи за финансиране в двете страни, както италианският опит в копродукциите с останалите европейски страни. Участниците в срещата се съгласиха, че този пример би могъл да се приложи и по отношение на партньорството България – Италия. Министър Кръстев, президентът Сбариджа и продуцентът де Карлес се обединиха около мнението, че страните ни имат отлични постижения в киното и трябва да продължим заедно да развиваме проекти, които биха били приети много добре от публиката и на двете страни.

YouTube

По думите на министър Кръстев има необходимост и от по-обстоен преглед на законодателството у нас в тази област, като би било добре заедно със Закона за филмовата индустрия да се синхронизират всички засегнати подзаконови нормативни актове, а също така да се разгледа възможността за синхронизация между българската и италианската нормативна уредба. Бяха посочени вече успешни добри примери за българо-италиански копродукции. „Българските и италианските продуценти работят много добре и ако им се даде определена рамка, биха били улеснени допълнително“, посочи Франческо Мартино де Карлес. „Когато пазарът бъде регламентиран, всички ще работят много по-прозрачно и по-лесно“, добави той. Министър Кръстев посочи, че се очаква в края на есента да има по-голяма яснота по отношение на изчистването на нормативната уредба, свързана с родното филмопроизводство и отправи покана към представителите на италианското кино да посетят България, за да се включат в публична дискусия с представители на сектора през ноември. Той изрази желанието си да се разгледат по-обстойно различните инструменти за сътрудничество между световноизвестната киностудия “Cinecittà” и ИА „Национален филмов център“.

Министър Кръстев посети и 16-ото издание на Празника на българското кино в Рим. По време на събитието специален гост бе и българската актриса Мария Бакалова, която имаше среща с публиката. Събитието се организира от Българския културен институт в Рим с подкрепата на българското Министерство на културата, под патронажа на посолството ни в Италия.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе