Заместник-министър Стойнов: Изкуственият интелект предоставя много възможности

Изкуственият интелект променя осезаемо ежедневието ни и въпреки някои опасения у мнозина предоставя много възможности за човечеството. Това заяви заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов в рамките на дискусия по време на годишната конференция SEE ITS Summit. Съорганизатори на събитието са Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (АИБЕСТ) и Българската предприемаческа асоциация (БЕСКО).

„Да, наистина ChatGPT може дори да бъде обучен да програмира, аз самият съм тествал тези възможности. Но ще отнеме известно време, преди да стане достатъчно добър, за да може да замести квалифициран програмист“, каза Стойнов.

YouTube

Той засегна и законовия аспект, изтъквайки, че Европейският съюз работи активно по регулации в сферата, за да гарантира безопасността, основните права и доверието в тази нова технология. По думите му подходът на ЕС към изкуствения интелект е съсредоточен върху оценка, основана на риска, високи постижения и доверие. „Целта е да се стимулират научните изследвания и браншовия капацитет, като същевременно се гарантира безопасността, а хората се поставят на първо място“ добави заместник-министърът.

„Дигитализирайки всички процеси и административни услуги, и премахвайки по този начин хартията, допринасяме за ESG практиките. Това не е революционен, а еволюционен процес“ отбеляза Стойнов. Той изтъкна, че това изисква много стъпки и усилия всеки ден, но въпреки това се случва и отбелязваме ежедневен прогрес. Михаил Стойнов посочи още, че Министерството на електронното управление консолидира информационните активи, като по този начин се пестят не само средства, но и се облекчават администрациите на изпълнителната и местната власт, като им се предоставят готови услуги. „Съхранението на една страница pdf файл е много по-евтино, не се строят складове за съхранение на хартия, самото архивиране е по-лесно и няма загуба на оригинал. Освен това и търсенето на информация е много по-лесно, отколкото в хартиен документ“, изтъкна някои от основните предимства на електронните документи пред хартиените заместник-министърът.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе