Традиция на скорост в древния Абритус – епизод I

Около изписаното в заглавието на този текст днес се обединиха всички – и организатори, и участници, и гости на първата съвместна инициатива между Община Разград, Регионалния исторически музей и Мотоклуб „Лудогорски братя“ – че се поставя началото на още нещо хубаво и различно в културния календар на Разград.

С „Традиция на скорост“ ще надградим започнатото от нас преди време да даваме поле за изява на различните клубове и общности в града с идеята нашата дейност и добрите техни практики да стават достояние на широк кръг от хора“, обясни директорът на музея Таня Тодорова.

YouTube

Още преди обяд на паркинга на музея на територията на древния Абритус се събраха стотици мотористи от цяла Североизточна България. Верни на своите традиции, те обявиха началото на празника с традиционната си шумна и пъстра обиколка по централните улици на града, с която белязаха и края на активния летен сезон на мотобратството.

В пространството на паркинга, на своеобразната мотоизложба малки и големи можеха да разгледат машини от средата на миналия век до образци – последен писък на модата и технологиите в производството на мотори, да се снимат с тях, а най-безстрашните – да вдигнат адреналина и опитат вятъра в лицето си, яхнали няколко табуна коне едновременно.

От своя страна Регионалният исторически музей показа безплатно на всички желаещи постоянната археологическа експозиция и възможностите да се потопиш в миналото във всяка една от дванадесетте зали на Интерактивния музей.

Специални участници в културната програма на сцена „Театрон“ бяха таланти от трите музикални школи в Разград: Жанет-Мари Кръстева, Ирем Али и Татяна Славова от класа по поп пеене на Свилена Дечева в Центъра за работа с деца, Диляра Назиф с музикален педагог Детелина Тодорова в Музикалната школа “Илия Бърнев” и Божидара Янева и Елица Ганчева, възпитаници на Андриян Маджаров от школата по изкуства „Enjoy Music & Art School“.

След децата на сцената излязоха момчетата от шуменската група, които забиха здрав рок за кеф на всички в древния Абритус.

С добре дошли при нейното начало посрещнаха участниците и гостите в празника директорът на музея Тяна Тодорова и пиарът на „Лудогорски братя“ Йордан Атанасов. Таня Тодорова пожела събитието да стане традиционно и още по-богато и с много гости от близа и далеч. От свое и от името на колегите си Йордан Атанасов обеща пълна подкрепа за следващите издания на „Традиция на скорост“, защото това е добра кауза и възможност на феновете на подобен тип преживяване като събиране на стотици мотористи и машините им на едно място да се докоснат и до ценностите, съхранявани в Регионалния исторически музей, до културно-историческото наследство на родния край.

„Бъдете живи и здрави! Пазете се на пътя, пазете ни на пътя! Само в такъв случай догодина ще можем отново да се съберем заедно тук и ние с Таня да ви кажем: „Добре сте ни дошли отново!“, не скри емоциите си Йордан Атанасов.

На зелените площи в непосредствена близост то мотоизложбата имаше батут, на който желаещите можеха да поскачат за удоволствие, а събраните от атракциона пари ще бъдат преведени по сметката на 17-годишния Марти, който се бори с тежко рядко онкологично заболяване.

От музея припомнят, че началото на годината подобни събития са организирани с Клуба на франкофоните, Областния браншови пчеларски съюз „Лудогорска пчела 2022“ и с клуба на краеведите „Краезнание”. Формалният повод за днешния празник бе закриването на активния летен туристически сезон на музея.

А в създадения през 1998 г. мото клуб с името „Абритус“, а от 2002-ра – „Лудогорски братя“, членуват различни по пол, занятие и социален статус, но всички влюбени във вятъра мъже и жени на възраст от 33 до 60 години.

ТРАДИЦИЯ НА СКОРОСТ В ДРЕВНИЯ АБРИТУС – ЕПИЗОД IОколо изписаното в заглавието на този текст днес се обединиха всички –…

Posted by Регионален исторически музей – Разград / Regional History Museum – Razgrad on Saturday, October 7, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе