Творческа среща-приемственост между поколенията организира в Киченица МКБППМН-Кубрат

В дома на 70 годишната Гюлбие Хасанова от село Киченица говорят декоративните сандъци, раклите на нашите баби, които грижливо пазят спомени от далечното и по-близко минало.  Фолклорни носии на различни етнически общности, ръчно изплетени дантели, терлици, елеци, избродирани карета, пъстроцветни ковьори те пренасят в света на нашите предци. Те не са имали удобствата на нашето съвремие.

YouTube

Денят им е бил изпълнен с тежка физическа работа по нивите и градините, а вечер край огнището с песни са изпращали уморения ден. Жените обаче били големи майсторки не само на вкусни гозби, но и на везмото, и плетивото.  В това се убедиха деца и родители (доброволци-участници от Клуб „Емпатия“), които на 14 октомври посетиха дома на  самоуката етнографка Баба Гюлбие, която от 2000 година насам старателно подрежда и се грижа за уникалната частна колекция от носии и вещи от битността на нашите предци. Сладкодумната бивша библиотерка, бивша и настояща самодейка развълнувана разказа, как от малка  се увлича по стари предмети, обича да събира песни и разкази от възрастните, с които е пораснала, и как сега увлича в хобито си представители на по-младото поколоние от своя род. Емпатистите- Естер, Ефекан, Еля, Изел, Дилек, Дилай и техните родители се потопиха в уюта на фолклорното разнообразие и богатство, и разгледаха експозицията с голям интерес. Краеведския интерес на доброволците, спомените на родителите им от тяхното детство, житейските мъдрости, които научиха от Баба Гюлбие станаха повод за един невероятен разговор, в който три поколения се обогатиха взаимно.

Срещата е част от превантивно-образователната програма на кубратската комисия „Превенция чрез фолклор и народното творчество“. С нея и чрез не, добротворците отбеляза няколко неща- запознанство с местни личности, които имат принос в съхраняването и популяризирането на местния фолклор и обичаи, отбелязаха -международният ден на музиката и поезията (който се чества на първи октомври) и реализираха поредната проява „Един ден без джобни-превенция чрез добротворчесво“. Незабравим ще остане този ден за всички участници-докато възрастните разговаряха на чаша димящо кафе, децата си подариха игра в двора с домашните любимци на грижовната стопанка. Най-доволни от този момент бяха известните с любовта си към домашните люлимци Ефекан и Еля, които не само се любуваха на малките четириноги приятели, но ги и нахраниха.

По време на срещата прекрасната домакиня почерпи гостите с вкусна домашна баница и сладки, а гостите в знак на благодарност за прекрасната среща и преживяните емоционални моменти, дариха прекрасната Баба Гюлбие с похвална грамота „Пазителка на традициите“ и символична празнична кошница с подаръци, закупени от самите деца. На изпроводяк всички си пожелаха тази среща, да се повтори пак, а инициаторката на събитието д-р Надие Карагьозова обеща, това да се превърне в една добра традиция-творческа среща и приемственост между поколенията.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе