Чудесен „Тиквендюл“ за пета година в село Юпер

Под организацията на НЧ „Напредък – Юпер 1915 г.“ и с подкрепата на Община Кубрат, за пета поредна година се състоя традиционният празник „Тиквендюл“ в село Юпер. Събитието бе тържествено открито от председателя на читалището в Юпер, Румяна Минчева, с приветствие от временно изпълняващия длъжността кмет на община Кубрат, г-н Мирослав Йорданов.

Секретарят на читалището, Даринка Пенева, сподели, че участниците в кулинарната надпревара са се подготвили предварително с изкусни и ароматни ястия от тиква и дюля. След дегустацията, компетентното жури награди най-добрите кулинарни умения с предметни и парични награди.

YouTube

В празника участваха общо шест различни колектива. Групите от НЧ „Стефан Караджа 1928“ в село Равно, НЧ „Христо Ботев 1927“ в село Медовене, Клуб „Отбор на поколенията“ от град Ветово, обл. Русе, детските групи „Многознайко“ и „Моливко“ при ДГ „Щастливо детство“ в град Кубрат, както и ПК „Романтика“ от село Юпер, представиха кулинарни чудеса. Голямата награда бе връчена на групата „Росна китка“ при НЧ „Христо Ботев 1927“ в село Медовене с ръководител Руска Тодорова.

Празникът също бе обогатен от дебюта на новата книга „Кулинарни вкусотии от тиква и дюля – ТИКВЕНДЮЛ с. ЮПЕР“ с автор Даринка Пенева. Рецептите в нея бяха предоставени от групите, участвали в различни издания на празника през годините. Всички групи бяха отличени с копия на новата книга и рекламни материали – писалки и флаери.

За веселото настроение през целия ден се погрижи дует Николови от град Русе. В празничната програма взеха участие също Фолклорна група „Настроение“ от село Юпер, деца от ДГ „Щастливо детство“ в Кубрат, група „Русчуклийска китка“ от град Русе и танцовият самодеен състав при читалище „Стефан Караджа“ от село Равно.

Целта на този празник е да подчертае автентичността на семейната трапеза, да покаже кулинарното разнообразие на местните общности и да възстанови стари, забравени традиционни рецепти. Събитието също насърчава приемствеността между поколенията, представяйки съвременни рецепти и умения в изкушаващите категории, включително салати, супи, основни ястия, десерти, тестени изделия, напитки и други вкусотии в основата на тиквата и дюлята.

ЧУДЕСЕН „ТИКВЕНДЮЛ“ ЗА ПЕТА ГОДИНА ОРГАЗИРАХА В ЮПЕР Под организацията на НЧ "Напредък – Юпер 1915 г." и с подкрепата…

Posted by Община Кубрат on Saturday, October 21, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе