ДФА „Филип Кутев“ и Капански ансамбъл – Разград с общ концерт, публиката на крака пред вълшебството на българския фолклор

С бурни аплодисменти и ставане на крака публиката, препълнила залата на Общинския културен център възнагради артистите от Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и Капанския ансамбъл в съвместния им концерт- спектакъл “ИЗВОРИ“.

Изпълнителите от двата състава обединиха творческата си енергия и интерпретираха запазени през вековете музика, песни и танци на нашата земя!

YouTube

След период на затихване, Държавният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ гостува в Разград с изключителното съдействие на директора на Капанския ансамбъл – Светослав Стойчев.

Многобройната публика съпреживя магията и емоцията на фолклорното сценично изкуство, вплетено в музикално танцовия спектакъл „ИЗВОРИ“ и се докосна до космическите гласове, магнетичните музиканти и виртуозните танцьори на ДФА “Филип Кутев” и Капанския ансамбъл.

Артистите от двата ансамбъла показаха най-добрите си сценични превъплъщения с акцент върху изворния български фолклор.

Като израз на уважение и творческо взаимодействие между двата ансамбъла специално за публиката на Разград артистите изпълниха заедно музикалното произведение на директора и композитор на ансамбъл Филип Кутев маестро Георги Андреев – „Селски панаир“.

Изпълнението на оркестъра на фолклорния ансамбъл „Филип Кутев“ под атрактивното дирижиране на Георги Андреев взриви залата, изправи на крака всички и получи заслужени аплодисменти за „Чичовата“, произведение създадено от маестрото.

На финала танцьорите от Държавния ансамбъл се понесоха във вихъра на танците от шоплука като изпълниха емблематичния за тях шопски танц „ Шопска сюита“ с хореография на Маргарита Дикова по музика на Филип Кутев. Маргарита Дикова е един от основните съратници на Филип Кутев и автор на много хореографии, които днес са се превърнали в образци на българското танцово изкуство.

Двата именити ансамбъла са създадени с цел издирване, съхранение, обработка и популяризиране на музикалния, песенен, танцов фолклор на България. В репертоара им присъстват танци и песни от всички етнографски области, които разкриват огромното фолклорно богатство на България.

В знак на признателност и уважение за двучасовата фолклорна наслада двата ансамбъла получиха цветя от председателя на Общинския съвет Стоян Ненчев, от действащия кмет Полина Иванова, от депутатката Антоанета Цонева, от Добрин Добрев – кандидат за кмет на Разград и Мирослав Грънчаров също кандидат за кмет.

На раздяла двата ансамбъла си пожелаха до нови срещи, като останаха с надеждата, че са поставили началото на бъдещо ползотворно приятелство.

Публиката на крака пред вълшебството на българския фолклор С бурни аплодисменти и ставане на крака публиката,…

Posted by Капански Ансамбъл on Friday, October 20, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе