45-годишен собственик на фирма с присъда за смъртта на 62-годишен служител, загинал при трудова злополука край Ушинци

Състав на Окръжен съд Разград призна за виновен 45-годишния С. В. от Русе, който причинил смъртта на свой 62-годишен работник поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност – извършване на строително-монтажни работи по изпълнение на обект „Ремонт на водопровод“, находящ се в с. Ушинци, на главен път Русе-Варна.

62-годишен мъж загина при трудова злополука край Ушинци, свлякла се земна маса го затрупа при изкопни работи

YouTube

Подсъдимият бил не само собственик и управител на фирмата, която била наета като изпълнител по договор за извършване на строително-монтажни работи, но и ръководител на строителните работи, и длъжностно лице по безопасност и здраве.  

Трудова злополука възникнала около 13,40 ч. на 22.02.2023 г. Пострадалият заедно с двама негови колеги трябвало да извършат авариен ремонт на водопровод, собственост на частно дружество, намиращ се близо до с. Ушинци до главния път Русе-Варна. След извършените изкупни дейности с багер по разкриване на тръбата, пострадалият влязъл в изкопа за да отстрани възникналия теч. Докато пристягал болтовете на ремонтна скоба, пръстта от страната на асфалта се отлепила и затрупала 62-годишния мъж. Веднага бил подаден сигнал на тел.112, но от затрупването със земна маса пострадалият получил травми несъвместими с живота и починал за минути.

При постановяване на присъдата съдът прие, че подсъдимият не е осигурил комплексни здравословни и безопасни условия на труд на всички работещи и не е контролирал спазването на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд.

45-годишният собственик на фирмата бе осъден на „лишаване от свобода“ за срок от една година и четири месеца, чието изпълнение се отлага за изпитателен срок от три години.

Мъжът ще заплати 1990,34 лв. за разноски на досъдебното производство и 2250 лв. разноски за съдебното производство – адвокатско възнаграждение.
 
Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе