Село Балкански отбеляза своя селищен празник

Кметът на Община Разград Добрин Добрев поздрави жителите на село Балкански за селищния празник на населеното място. Това бе първото официално събитие, на което Кметът присъства след встъпването си в длъжност вчера, 10 ноември. Сред гостите на селищния празник бе и най-младият общински съветник в местния парламент – 22-годишният Николай Пенчев, както и кметове на съседни села.

Празникът започна с поднасяне на венец пред паметника на патрона на селото Христо Балкански(1894-1941 г.). Поднесоха го кметът на селото Десислав Досев и секретарят на читалището Милена Стоянова. Двете институции – Кметство Балкански и НЧ”Просвета 1884” – са организатори на празника.

YouTube

Кметът Добрин Добрев поздрави организаторите за това, че вече надграждат над възстановената миналата година традиция за провеждане на селищен празник. „Традициите са не само това, което ни поддържа живи, но и това, което ни прави сплотени и задружни. Когато сме заедно, можем да преборим всички трудности като общност, която се подкрепя.” – каза още Кметът Добрин Добрев. „Да пребъде Балкански напред в годините” – завърши приветствието си общинският кмет.

С пожелания за здраве и успехи се обърна към съселяните си и кметът на Балкански Десислав Досев.

Празничната програма под надслов „На мегдана сред село залюляло се хоро” започна с изпълнение на народна песен от деветгодишния Йордан Гавазов – възпитаник на Детелина Тодорова от Музикална школа „Илия Бърнев” към НЧ”Развитие 1869”-Разград. В програмата участваха и състави от: НЧ”Напердък-1895”-Дряновец, НЧ”Съзнание-1963”-Просторно и НЧ”Съзнай себе си-1895”-Цар Калоян.

Както се полага на площада в центъра на селото имаше и скара бира и битова обстановка. Сред атракциите беше черешово топче, изработено от местен жител на основа елементи от оръдие от Първата световна война.

Posted by Община Разград on Saturday, November 11, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе