Мащабно учение вдигна на крак полиция, пожарна, спешна помощ, сектор СОД от Русе и БЧК днес в Разград (ВИДЕО)

Мащабно пожаро-тактическо учение на силите от Единната спасителна система се проведе в Разград на 14 ноември. Действията на РДПБЗН-Разград, ОДМВР-Разград, ЦСМП-Разград и сектор СОД при РДПБЗН-Русе бяха насочени към ликвидиране на пожар във висока сграда, издирване и спасяване на пострадали в района на произшествието.

YouTube

Според заложеното в плана за действие изходната ситуация е следната: в стая на 4-тия етаж на хотел „Картон“ в гр. Разград, наета от две лица с подправена самоличност, се произвеждат нелегално наркотични вещества. На 14.11.2023 г. около 10:30 часа при опит да бъдат задържани от органите на МВР същите с цел прикриване на следите предизвикват умишлен пожар, като запалват четири стаи на четвъртия етаж, използвайки ЛЗТ „Ацетон“. За създаване на по-голяма суматоха и възможност да се укрият разливат ацетон в коридора на етажа и по вътрешното евакуационно стълбище. При създалата се ситуация петима от гостите на хотела намиращи се на 5-тия етаж изпадат в паника и същите не могат да се евакуират сами.

Единият от извършителите се качва на 6-тия етаж /неизползваем/, където съхраняват субстанции, използвани за производството на наркотичните вещества, като ги излива и разсипва, след което се укрива в горните етажи на хотела. Вторият извършител слиза в сутерена на хотела, където предизвиква втори пожар в отвореното главно захранващо електрическо табло на хотела и се укрива в складовото помещение към кухнята.

Целта на практическото учение бе да се тества готовността за реакция и да се проиграе координацията на екипите от РДПБЗН-Разград на терен с други структури на МВР, както и с основните съставни части на ЕСС /Единната спасителна система/.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе