Шестокласници съвместно с МКБППМН-Кубрат отбелязаха 21 ноември – Международният ден без тютюнопушене – и отправиха предизвикателство

В навечерието на 21 ноември –международния ден без тютюнопушене, възпитаниците на Диана Илиева от СУ „Христо Ботев“, съвместно с местната комисия отправиха предизвикателство към всички активни пушачи „Поне един ден без цигарен дим“. Това се случи в часа на класа на 20 ноември, по време на съвместен урок, посветен специално за случая. Както се знае към първата цигара се посяга най-често заради детското любопитство около пуберитета, което ако не се контролира, лесно води до зависимост.

YouTube

От 1977 год. в САЩ всеки трети четвъртък на месец ноември по инициатива на Американската общност за борба с рака се организира кампания срещу тютюнопушенето.  Кампанията дава възможност на милиони американци да се откажат от пушенето като вреден навик поне за един ден, а понякога и завинаги. Идеята впоследствие прераства в Национален ден без тютюнопушене и се чества официално от страни на Международния съюз за борба с рака, както и в България.  С изработване на информационен постер-плакат учениците припомниха вредата от тютюнопушенето, като отбелязаха неблагоприятните здравни последици,   които отключват  сериозни заболявания на дихателните органи, които често причиняват и смърт.  Учениците подробно разгледаха тютюневият дим като коктейл от отрови по-важни от които са: никотин, катран и въглероден оксид и как те влияят върху човешкият организъм. Кратка статистика,  беше представена на вниманието на учениците относно  смъртността, свързана с тютюнопушенето, като доказан и вероятен увреждащ фактор, като се посочиха и други фактори увреждащи психическото и емоционално здраве при децата,  като нездравословно хранене, затлъстяване.

В края на урока, учениците пожелаха, в утрешния ден, да има повече усмихнати лица, да няма цигарен дим, а всеки, решил да ги откаже, да знае, че ще си е направил голям подарък за здравето.

Това е поредна съвместна проява между възпитаниците на Д. Илиева и местната комисия, които си партнират от две години в областта на ранната превенция. За старанието си, учениците бяха отличени с грамота за отлично представяне. На този ден още, се празнува и денят на християнското семейство, не пропуснаха да отбележат учениците.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе