Петокласници и шестокласници от училището в Ясеновец се запознаха с професиите съдия, прокурор и следовател и опасностите в интернет

Съдия Нели Генчева от Районен съд – Разград и прокурор Зорница Цветкова от Районна прокуратура – Разград гостуваха на петокласници и шестокласници в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с. Ясеновец в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Магистратите представиха професиите съдия, прокурор, следовател и запознаха подрастващите със статута им. Темата бе достъпно обяснена на децата като с казус за откраднато колело лекторите ги информираха кой какви функции изпълнява.

YouTube

Учениците научиха, че първоначално сигналът за откраднатото колело се подава в полицията, след което започва събирането на материали /снимки, разпити на свидетели/ и изпращането им в прокуратурата, където се образува досъдебно производство. Прокурорът, при наличието на достатъчно доказателства, че конкретно лице е откраднало колелото, го привлича към наказателна отговорност и изготвя обвинителен акт, който внася в съда. След внасянето на обвинителния акт в съда се образува наказателно дело. В хода на съдебното производство съдията призовава пострадалия, подсъдимия и свидетелите. В съдебни заседания се разглеждат събраните доказателства, при необходимост се назначават допълнителни експертизи, за да може съдията да се убеди, че именно конкретното подсъдимо лице е откраднало колелото. Едва тогава произнася присъда, с която определя и наказанието.

Съдия Генчева обясни какво представлява т. нар. условно наказание и в кои случаи то се налага, като подчерта че наказанията в нашия НК не са точно фиксирани, а са в границите „от …– до…“ и се конкретизират по преценка на съдебния състав.

Прокурор Цветкова коментира, че всеки, който е навършил 18 г. и има данни, че е извършил престъпление, се изправя пред съда. В случай, че лицето няма 18 г. и открадне колело ще му бъде наложена възпитателна мярка от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, разясни още Цветкова.

В рамките на учебния час магистратите представиха и темата „Децата и компютрите / киберпрестъпленията. Опасностите в интернет и социалните мрежи. Защита на личните данни в интернет пространството“.

Тема на дискусия бяха най-използваните от децата социални мрежи и броя на приятелите им в тях. Съдия Генчева апелира, когато не познават човека, който е решил да им пише, когато не са го виждали на живо, не е близък на роднините им да не влизат в комуникация с него, да не споделят кои са, на колко са години, къде живеят, кога отсъстват от вкъщи. Обясни им, че не трябва да изпращат снимки на непознати и ако изпаднат в ситуация, в която се чувстват притеснени, веднага да споделят това, което ги тревожи с родителите си или с класната в училище.

В края на беседата магистратите напомниха, че както в общуването очи в очи, така и в интернет, трябва да се избягва употребата на обидни думи и писането на неща, които не са истина, тъй като следите остават. Информираха ги, че в съдилищата има все повече дела за обиди и клевети в интернет.

По време на срещата децата отправиха множество въпроси свързани с притежанието на оръжие, управлението на моторни превозни средства, електрически тротинетки и поведението им като пещеходци.  

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе