Ученичка от школата по БЕЛ при ЦПЛР-ЦУТНТ с награда от Десетия национален ученически конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“

Дирекция Национален парк „Рила“ и партньорите от Община Благоевград, Регионално управление на образованието, Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград и Югозападно държавно предприятие – Благоевград наградиха победителите в Десетия национален ученически конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“. Наградата на Радио – Благоевград грабна Мейра Хашим от град Разград.

Между много участници компетентно жури избра литературната творба на Мейра Хашим, която посещава школа „Български език и литература“ в ЦПЛР-Център за ученическо и научно творчество – град Разград. Неин ръководител е старши учител Ренета Маринова. Мейра участва в раздел „Литературни творби“ с есе. Получи грамота и предметна награда по пощата, защото не успя да присъства лично на награждаването.

YouTube

В церемонията по награждаването се включиха Петър Димитров, заместник на околната среда и водите, Христо Ангелов – заместник областен управител на Област Благоевград, Красимир Андонов – директор на Дирекция „Национален парк Рила“, Богдана Костадинова – директор на ЦРТРДБ-Благоевград, инж. Вера Станишева-началник на отдел в Югозападно държавно предприятие-Благоевград, Симона Митова – директор на Дирекция „Образование“ в Община Благоевград, Боряна Шалявска – от екипа на Методи Байкушев, кмет на община Благоевград, Анета Стоянова, старши експерт по природни науки и екология в РУО-Благоевград, проф. д-р Емил Куков и доц. Д-р Крум Иванов от ЮЗУ „Неофит Рилски, Любима Димитрова – литератор, журналиста в Радио Благоевград Елизабет Александрова и други членове на партньорите и журита на конкурса.

В десетото издание на конкурса участваха ученици от I до XII клас от цялата страна. Общият брой на творбите е 496. Компетентно жури избра най-добрите творби.

А ето и есето на Мейра:

Рила-величествена и нежна

Сред природата на Рила съм като у дома. Чувствам се уютно, топло и спокойно. В планината забравям проблемите, грижите и всичко, което ме тревожи всекидневно. Красивата природа на планината ме променя. Ставам друг човек – по-добър, по-нежен.

Величието на боровите дървета и брезите… Колко е малък човек до тях! Цветята са прелестни… С аромата си ухаят на мама. Усещам я до мене. Птиците оживяват планината с песните си. Най-различни гласове – песента на природата. Слушам ги с наслада и се връщам към детските си спомени от красивата Рила.

Красотата на Седемте Рилски езера – удивителната перла на Рила не може да се опише с думи без да се види. Всеки трябва да отиде, да види и да се наслади на прекрасната гледка. Красива е нашата природа!

Чувствам се безкрайно щастлива сред природата. Погледна – отсреща безкрайни гори, над тях се издигат величествени върхове. Поемам полека да изкача върха, за да стигна до него. Избирам най-високия, опрял чело до небето. Вървя и си мисля… В живота не е ли така? Вървиш нагоре, нагоре, стремиш се към нещо добро и красиво. Протягам ръце към слънцето, поглеждам отвисоко родината, а тя е още по-красива. Гледката ме изпълва с радост и желание да бъда смела и със силна воля.

Удовлетворена сядам на близкия камък и се унасям… Сърцето ми се пълни с доброта. Величественото спокойствие на планината лекува душата ми. Тя пречиства негативната енергия, която смазва човека в града. Чувствам се щастлива без негативни мисли, критики…

Природата е самотен остров, място, където оставаш сам със себе си, с мислите си за делата си, за грешките си… И място, което те зарежда с много положителна енергия. На него можеш да оставиш всичките си проблеми и тревожни мисли и да вземеш само красота и доброта. Природата на красивата Рила дава богатството си, а иска толкова малко от нас-обич!

Нека да се грижим за нея!

Да я обичаме! Да я пазим! Да ценим красотата й!

Мейра Гюнер Хашим – 8 клас

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе