Разградската коледна елха грейва на Никулден

Светлините на Градската коледна елха ще бъдат запалени на 6 декември, Никулден, следващата сряда. В същия ден започва и Коледният базар в централната част на Разград.

Коледните и новогодишните празници в Разград тази година ще са под надслов „Коледна магия“. Събитията ще се случват на двата централни площада „Независимост“ и „Момина чешма“, както и в пространството между тях. Коледната елха днес бе поставена на ново място – в тревната площ зад паметника на Майстор Манол. Дървото е деветметров смърч, отсечен от базата на ОП“Паркстрой“ в Гецово. Дървото е било в центъра на терен, на който се складират отсечените по различни причини дървета в Разград и е затруднявало влизането в базата на по-големи камиони, с каквито се транспортира дървесната маса.

YouTube

Тържеството, на което ще грейне елхата, ще започне в 17,30 ч. на 6 декември, сряда. В програмата ще участват изпълнители от Театрално-музикален център-Разград, Музикална школа „Илия Бърнев“ към НЧ“Развитие 1869“, Арт училище „Енджой“, Школа по К-поп, ТФ“Феникс“ и Клас по поп пеене, и трите към ЦПЛР-ЦРД и разбира се, Дядо Коледа.

До елхата ще бъде изградена сцена, на която местни формации ще имат концерти в дните, в които няма спектакли в културните институции в града. Така почти всяка от декемврийските вечери жителите и гостите на Разград ще имат възможност да посетят културно събитие. Първият концерт е на 11 декември от 17,30 ч. в него ще участват: ДТА“Лудогорче“, Средношколска формация „Лудогорска младост“ към Капански ансамбъл-Разград, ДТС“Капанче“ и Гайдарски състав при НЧ“Напредък 1901“. На 12 декември край елхата е концертът на ТФ“Феникс“ и Клас по поп пеене към ЦПЛР ЦРД. На 13 декември в 17,30 ч. ще танцуват децата от ДТШ“Хорце“, а ще свири Младежки духов оркестър при ЦПЛР ЦРД, от 18,30 ч. е концертът на Клубовете по народни танци от Разград. На 14 декември от 17,30 ч. е концертната изява на Градски мажоретен състав, Школа по К-поп и Клас по поп пеене към ЦПЛР ЦРД. На 20 декември от 17,30 ч. е концертът на възпитаниците на Арт училище „Енджой“. На 28 и 29 декември в 11,00 ч. ще се проведат работилнички на тема „Да си направим сурвачка“, в тях ще участват обучители от читалищата в община Разград.

В новогодишната нощ също ще има концерт. В него ще участват Група Soda A’coustic, фолклорната изпълнителка Галина Димитрова и Капански ансамбъл-Разград.

Атракциите за децата са основно пред Общинския културен център (Новия театър). Там ще има детско влакче на релси, малка детска въртележка, атракционна игра от типа „улови патето“, но с коледни елементи. Ще има и коледна къщичка, декорирана като кът за снимки, където по няколко часа всеки ден Дядо Коледа ще чака малчуганите, за да се снимат с него. По желание на родителите добрият старец ще може да раздаде и подаръците на техните деца.  До къщичката ще има кутии за дарения за благотворителни каузи, определени от двете фирми, които осигуряват този атракцион – „Ират-2000“ЕООД и „Валентинов В“ ЕООД. В кутиите ще се събират средства за лечението на Мартин Христов и на  Ангел Героев. Над тези забавления за малчуганите ще се извисява 8-метров надуваем Дядо Коледа. Този елемент от украсата също е осигурен от двете разградски фирми.

Миналогодишното коледно влакче ще пътува и тази година на площад „Момина чешма“(Ларго).

Докато децата се забавляват, родителите им и тази година ще имат възможност да посетят обекта от типа „Била-скара“, който ще е под коледната украса „Персеиди в нощното небе“ между двата площада. Там върху масите-дървени бурета, ще могат да консумират месни деликатеси, греяно вино и греяна ракия. Ще има и кемпери за понички, палачинки, гофрети, баклава и локуми.

В дървените къщички, част от Коледния базар, ще се продават: захарни изделия, коледни чорапи, вино и пелин, ядки, сушени плодове и чайове, мезета и кашкавал. На щандовете до къщичките ще се предлагат коледни артикули ръчна изработка.

Част от културния календар на Община Разград е и посещения на коледарска група от ДТШ“Хорце“ към ЦПЛР ЦРД в кварталите на града. Датите ще са няколко дни преди Коледа, но ще бъдат уточнени допълнително съобразно метеорологичната обстановка.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе