Изложба, която събира Свети Никола и Дядо Коледа, бе открита в Разград

Ръководителят на отдел „Нова и най-нова история“ в Регионалния исторически музей в Разград проф. д-р Росица Ангелова откри изложбата „От Свети Никола до Дядо Коледа”. Пътуващата експозицията на Бургаския музей е представена в Етнографския комплекс.

„Откриваме изложба на 4 декември, когато християнската църква почита паметта на великомъченица Варвара, в навечерието на 5 декември, когато пък църквата почита паметта на Свети Сава, и на 6 декември – празника на Свети Николай Чудотворец. Обредността в началото на декември поставя началото на прехода от есента към зимата и дава възможност на християните да се подготвят за светлите Рождественски празници“, каза в словото си проф. Росица Ангелова.

YouTube

А на самия Никулден почит към светеца отдават тези, които той покровителства: бедните, децата, моряците, рибарите, пътешествениците, дарителите, търговците и банкерите.

В поредица информационни табла са представени различни гледни точки за Свети Никола – легенди и предания за него, празничната обредност, песни и рецепти, традиционни гозби на Никулден.

„Свети Николай Чудотворец намира място и в изкуството, затова и в нашата  изложба са включени две авторски икони – на Тодор Тодоров, директор на Художествената Галерия в Разград, посочи проф. Ангелова. Тя разказа и как във времето Свети Никола еволюира до добрия Дядо Коледа, който раздава подаръци на децата по целия свят.

За да го има и Разград в тази изложба, една от витрините разказва за църквата „Св. Николай Чудотворец“. Артефактите от фонда на РИМ-Разград са свързани с историята и дейността на храма от съграждането му до днес. Затова и на откриването на изложбата специален гост бе архиерейският наместник отец Георги. Той поздрави организаторите за жеста към храма и пожела на присъстващите здраве, благополучие и щастливо посрещане на очакваното от всички християни по света Рождество!

В залата бяха още Алтан Хашимова и Малвина Петкова от отдел „Култура“ в Община Разград.

В навечерието на Никулден в Етнографския музей за страстта си към риболова разказваше и показваше Иван Иванов.

Изложбата „От Свети Никола до Дядо Коледа” ще остане в Разград до 22 декември и е част от празничната програма в столицата на Лудогорието за Коледа и Нова година.

Дотогава в Етнографския музей добре дошли са и децата – за тях разградските музейни специалисти са подготвили творчески работилници с идеята покрай чисто познавателната част на изложбата те и да се забавляват. Водени от музейния педагог Христо Христов по-малките ловят риба и оцветяват, а по-големите изработват коледни картички, украшения за коледното дърво. Децата имат възможност да наредят и пъзел от 220 елемента с лика на Свети Никола.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе