ПГХТБТ „Мария Кюри“ с „Голямо химическо междучасие“, посветено на 120 години от връчването на първата Нобелова награда по физика

ПГХТБТ днес с „Голямо Химическо Междучасие“, посветено на 120 години от връчването на първата Нобелова награда по физика. Четирима души получават по две Нобелови награди.

Първата е Мария Кюри, която получава Нобеловата награда за физика през 1903 г. за откритието на радиоактивността и през 1911 г. Нобеловата награда за химия за откритието на радия.

YouTube

Възпитаниците и последователи на Мария Кюри поискаха от директора на гимназията да си организират „Голямо Химическо Междучасие“. С много настроение младите химици се включиха в подготовката и реализацията на идеята.

С кратко, но насърчаващо приветствие, директорът даде начало на ученическото творчество.

Чуха се стихове за химията от бивша възпитаничка на гимназията, рецитал на стихове и изпълнения на любими песни. Най-нетърпеливи бяха всички, които са представили гимназията достойно в градски, училищни и областни организирани събития.

Г-жа Ширин Емин, директор на гимназията, връчи грамоти и предметни награди, с пожелание за дръзновения и нови предизвикателства.

Приятна изненада през Междучасието бе обаятелното изпълнение на класически етюд от младата цигуларка Есин от VIII-б.

Свежо състезание между два отбора „Електрон“ и „Атом“, за разпознаване на лабораторна стъклария и обяснение на приложението ѝ, моделиране на химически молекули на произволни органични съединения. Екипите приеха предизвикателството да напълнят колба с флуид, като за целта използват епруветки. Публиката силно аплодираше своите фаворити. За завършек на отборната надпревара останаха ефектни химични демонстрации. Най-много аплодисменти събра синхронното получаване на „Коледните духчета“ в колбите, поставени разбира се, на традиционната химическа елха.

За всеобща радост резултатът беше равен и опитните химици приеха с искрени усмивки наградите от г-жа Емилия Цветкова, зам. директор по УПД.

Настроението се повиши от изпълнението на певческата група „Настроение“ и соловото изпълнение на родопска песен на Красимир XI-a. Музикален ръководител и акомпанимент инж. Ралица Конова.
Рецитал с подбрани стихове от г-жа Петя Димитрова и нейните ученици.

Танцова формация „Chemical ladies“ взриви публиката със своя pop-dance изпълнение със саунд подкрепа на г-н Милен Маринов.

Хороводен състав „Бели, зелени, червени“ представи авторска китка на ръководител инж. Ралица Конова и получи шумната подкрепа на присъстващите.

Нетърпеливи бяха и манекените от дефилето по авторски поглед на тема „Разходка в училищните коридори от миналото“ с идейната подкрепа и реализация на г-жа Ниргюн Ахмед. Показани бяха униформи, тоалети и екипировки на представители от всички училищни звена – ученици, учители, майстори, лелички и директори.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02sMmNbkaiCyNPZafdHX78rJ8kFVQjWgC3E3wDuJNQH8ZgaqXYH2s6Dk3Tjw3L9Radl&id=100057769271297

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе