От 1 февруари деца до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт

Децата до 14 години ще пътуват безплатно в градския транспорт. Мярката влиза в сила от 1 февруари 2024 г. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на брифинг в Министерския съвет днес, след като правителството прие промени в нормативната уредба, която регламентира субсидиите и компенсациите в обществения транспорт.

Децата до 7 години ще продължат да пътуват безплатно по междуселищния автомобилен транспорт, а от 7 до 14 години ще ползват 50% намаление по междуселищния автомобилен транспорт, обясни министърът. Той уточни, че досега това е важало за децата от 7 до 10 години.

YouTube

С приетите промени от държавния бюджет ще се осигурява 50% от намалението от редовната цена на картите за пенсионери и учащи за градския транспорт и междуселищните автобусни линии. Досега намаленията бяха между 20 и 30% в зависимост от категорията и вида на пътуване.

“Призоваваме общините да разработят актуализации на техните наредби и тарифи и да публикуват промените за обществено обсъждане в максимално кратък срок”, подчерта министър Гвоздейков. Той обясни още, че хората, които са си купили годишни карти при сегашните условия, ще имат право да ги преиздадат по условията на по-изгодния за тях режим, който влиза в сила от 1 февруари 2024 г.

Друга важна промяна е, че държавата вече ще субсидира три вместо две дневни транспортни връзки между селищата в слабонаселените планински и гранични райони. “Почти 330 млн. са отпуснатите от държавния бюджет средства за обществения транспорт през 2024 г.”, заяви министърът. От тях 141,4 млн. лв. са за карти с намаления в обществения транспорт, а 188 млн. лв. са за субсидиране на градския и междуселищния автомобилен транспорт.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе