Ученици от ОУ „Васил Левски“ посетиха Етнографския музей в Разград

Учениците на Светлана Янкова и Десислава Минева използваха символиката на големия зимен празник Полазник, в който първият посетител на дома носи късмет. В този ден децата от четвърти “г” клас на ОУ „Васил Левски“ в гр. Разград се включиха в творческата работилница, която музеят организира за малките разградчани.

Увлекателната беседа на екскурзовода Полина Неделчева помогна на четвъртокласниците да разберат как в нашия край се е празнувал обичая Сурваки и какво символизира украсената дрянова сурвачка. Така дойде времето за творчество и пуканки, боб, ошаф, червени конци, вълни и златни парички превърнаха дряновите клончета в уникати на художествената изработка.

YouTube

Работилницата на Полина Неделчева бе толкова вдъхновяваща, че целият клас поиска в навечерието на Баба Марта отново да се съберат в етнографския музей и заедно да направят традиционните български мартеници.

Учителите Светлана Янкова и Десислава Минева и техните възпитаници благодарят на Етнографския музей и на Полина Неделчева за вълнуващите занимания. Ученето чрез правене и преживяване е отличен метод за усвояване на знания и формиране на компетентности. Изнесените уроци в музейна среда пък дават на децата усещане за автентичност и им помагат да разберат как традициите стигат до нас и продължават в бъдещето, обясняват преподавателите на четвърти “г” клас.

ЧЕТВЪРТОКЛАСНИЦИ “ПОЛАЗИХА” ЕТНОГРАФСКИЯ МУЗЕЙ НА ИГНАЖДЕН.Учениците на Светлана Янкова и Десислава Минева използваха…

Posted by ОУ "Васил Левски" – гр. Разград on Thursday, December 21, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе