В последните работни дни на 2023 г. се проведе последното заседание на Общинския съвет в Кубрат

Общинският съвет в Кубрат проведе редовно, последно за 2023 година, заседание, на което бяха разгледани и приети общо 9 докладни записки, като беше отговорено и на запитвания в точка „Разни“ в края на сесията.

Още в началото съветниците определиха упълномощен и заместник-упълномощен представител на Община Кубрат в Общото събрание на Асоциация общински гори. Това ще бъдат кметът Алкин Неби и управителят на „Кубратска гора“ ЕООД инж. Хасан Хасанов, като негов заместник. Решението беше подкрепено с 20 гласа „за“.

YouTube

Местният парламент, също с 20 „за“, определи обема и начина на ползване на дървесина от „Кубратска гора“ ЕООД в горите, собственост на Община Кубрат през 2024 година. Пълно мнозинство обаче нямаше при приемането на актуализацията на бюджета на общината за 2023 година. В приходната и разходната част той бе актуализиран с 133 272 лв. Подкрепиха го 16 съветници, а с „против“ гласуваха 5.

На заседанието беше гласувана и докладна записка за създаване на нова социална услуга „Грижа в дома“, като държавно делегирана дейност. Новата услуга беше одобрена с гласовете на мнозинството, а петима гласуваха с „въздържал се“. По линия на тази точка постъпиха няколко запитвания, които обаче бяха свързани с действащата социална услуга, която не е делегирана от държавата.

Съветниците от „БНД“ попитаха дали по действащата услуга работят хора с граждански и други договори, визирайки дали са служители към Общината. Отговорът даде директорът на общинското предприятие „Социални услуги“ в Кубрат, Ахмед Камбер. Той обясни, че за социалната дейност са ангажирани 58 домашни помощници, 5 медицински сестри, четирима координатори, 1 психолог и едно медицинско лице по превенция и профилактика на здравето.

„Няма такива служители от Община Кубрат, които да са назначени на граждански договори. Има ангажирани служители (координатори на проекта) с осъществяването на контрол по дейностите на проекта, които са със втори трудов договор“, уточни Ахмед Камбер.

Съветниците дебатираха и по докладна записка за одобряване на план-сметка за необходимите разходи по Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) за 2024 г. След няколко уточняващи питания от съветниците на „БНД“, стана ясно, че местните налози и такси няма да се увеличават, поне за сега, като уточнението дойде от кмета Неби, който допълни, че това е план-сметка, която може да се променя. Въпреки противоречията и предложенията за намаляване на обеми и тонажите на отпадъците, мнозинството одобри план-сметката по ЗМДТ за 2024 г.

Местният парламент определи също основните месечни заплати на кмета на Община Кубрат и на кметовете на кметствата в общината, считано от 08.11.2023 г. С „въздържал се“ гласуваха единствено от групата на „БНД“.

От опозицията се обявиха против увеличението на щатните бройки към Общината, които към момента наброяват 87. По думите на инж. Бюрхан Мюзелифов /БНД/, администрацията е твърде раздута, като тя трябвало да се намали и оптимизира със съкращения на поне няколко служители. Всъщност, съветниците от мнозинството направиха точно обратното. С предложение на кмета Алкин Неби, щатните бройки към общинската администрация бяха увеличени с още две. Необходимостта на увеличението се налага по изисквания, тъй като за населените места – Тертер и Каменово ще са необходими двама специалисти по „Гражданска регистрация и административно обслужване“/ГРАО/. Досега кметовете във въпросните населени места се назначаваха от Кмета на Общината, но след изменението и избираемостта им от населението се налага тази промяна. С гласовете на 16 съветници „за“ и с 5 „против“ беше одобрена общата численост и структура на Общинската администрация, която след Нова година ще наброява 89 щатни бройки.

След уточнения за статута на градския музей в Кубрат, който по Закон се води като градска историческа сбирка, и провеждането на предстоящия Фолклорен фестивал „Божурите“ в село Беловец, беше приета Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Кубрат за 2024 година. Съветниците одобриха също и покана за партньорство по операция „Повишаване на капацитета на служителите на Агенцията за социално подпомагане във връзка с модернизиране на системите за социална закрила.

В края на заседанието бяха отправени две питания от групата на „БНД“, свързани със нанесените щети от силната буря от 25 ноември т.г., снеговалеж, паднали клони и дървета. Според опозицията местната управа не се е справила със снегопочистването, посочвайки примери от непочистените улици „Дунав“, „В. Левски“, „Чавдар Войвода“ и др. в общинския център, като общинското предприятие „Чистота и БКС“ е било неподготвено, въпреки предупрежденията от медиите за възможните последици от силен вятър и снеговалеж.

В отговор на питанията, кметът Алкин Неби заяви, че след издадена Заповед от Областния управител на Разград за затварянето на общинските и републиканските пътни мрежи по време на снеговалеж, са предприети действия с основен приоритет, като издърпването на автобус с работници от преспите на републиканско направление, разчистването на улици за достъп на линейки и хора, нуждаещи се от спешна помощ. Кметът Неби допълни, че ситуацията е била изключително тежка, с много паднали клони, но и цели дървета, като отново подчерта, че основен приоритет за Общината са били бедстващите, болните и блокирани хора. През този период е имало и четири погребения, хора от спешна хемодиализа, както и населени места без електроподаване и вода. В тази връзка кметът Неби благодари на земеделците, които осигурили необходима техника за достъп в нивите на екипите по отстраняване на авариите, като благодари и на гражданите, които помогнали в разчистването.

„Всички машини и техника бяха в пълна изправност и на терен, никой не си е почивал и да е стоял с ръце в джобовете. Не сме Богове, та да махнем всяко паднало клонче на момента от земята“, посочиха от местната управа. Още тази вечер беше премахнато и скъсано от силните ветрове знаме до цветния надпис с името на града, което ще бъде заменено с ново. Сигналът беше подаден от общинския съветник Нуржихан Бахриева.

Второто питане бе свързано с обществена поръчка по обновяването на централната градинка в Кубрат с паметника на Апостола и защо поръчката е била прекратявана три пъти. Според опозицията прекратяването на поръчката будела съмнение за лобиране в интерес на удобен изпълнител. Ясни отговори на питанията дадоха кметът Неби и зам.-кметът Женифер Пойраз.

Заседанието приключи с пожелания от председателя на Общинския съвет Нуршен Халилова за щастливи и уютни Коледни и Новогодишни празници.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе