Областният съвет за превенция на жертвите на домашното насилие почете жертви от село Юпер

Десетки жители от областите Разград и Русе присъстваха на възпоменателна церемония в село Юпер, посветена на 29-годишната Ирина Спасова и шестгодишната ѝ дъщеря Мария, станали жертви на домашно насилие.

Събитието беше организирано от Областния съвет за превенция на домашното насилие в област Разград, кметство Юпер, както и от родителите, близки и приятели на загиналите.

YouTube

Инициативата бе под надслов „Не на насилието! Да кажем СТОП на агресията!“.

На церемонията присъстваха и тримата заместник-председатели на Областния съвет за превенция на домашното насилие: заместник областният управител на Разград Ивелина Игнатова, изпълнителният директор на Сдружение „Център за съзидателно правосъдие“ д-р Георги Милков и Светлин Симеонов – директор на дирекция в Областна администрация Разград.

В кратка реч, заместник областният управител Ивелина Игнатова изрази съпричастността си към мъката на близките и приятелите на двете жертви, но и преклонението си към силата им да превърнат тъгата си в енергия и воля за борба с насилието. Тя припомни, че от 2005 година в България има закон за защита от домашното насилие. „Като общество се учим се да помагаме на жертвите, да работим с извършителите, да търсим начините за овладяване на агресията. В Разградска област отдавна сме разпознали този проблем като значим. Това е първата област в която е създаден и действа Областен съвет за превенция на домашното насилие. Създаден е и координационен механизъм за взаимодействие между ангажираните институции. Практиките в Разградска област са модел, който държавата приема и препоръчва. Домашното насилие стана приоритет на държавата. Случаи като този на Ирина и Мария ни показват, че трябва още много работа, за да може да бъде предотвратено насилието и помощта да бъде навременна и адекватна. Най-важното е да променим стереотипа, че това което става в семейството е нещо, в което не трябва да се месим. Като общество трябва да се научим да разпознаваме насилието и да сезираме институциите“ допълни още Ивелина Игнатова.

Д-р Георги Милков заяви, че Ирина и Мария няма да бъдат забравени и винаги ще бъдат сред нас. Той отправи послание хората да не се страхуват и да сигнализират навреме отговорните институции за случаи на домашно насилие. Д-р Милков представи възможностите за подкрепа, които предоставя Консултативният център по проблемите на домашното насилие в град Разград, включително организирането на мобилни приемни по населени места за консултации с екип от специалисти като юрист, психолог и социален работник.

Кметът на Юпер Добринка Димитрова обяви, че събитието ще се провежда ежегодно на тази дата.

Възпоменанието включваше поднасяне на цветя пред паметната плоча на двете жертви на домашно насилие, намираща се до местното читалище, която беше открита на същата дата преди една година по идея на близки и приятели на жертвите. До плочата бяха засадени и две дръвчета – „символ на живота, който не им беше позволено да изживеят“.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе