„Мадам Бътерфлай“- шедьовърът на оперното изкуство гостува в Разград на 7 февруари

Операта „Мадам Бътерфлай“Пучини първоначално написва в две действия. Сюжетът на своята шеста опера композиторът открива по време на пестоя си в Лондон. Там гледа едноактната пиеса на Дейвид Беласко „Гейша“, вдъхновена от романа на френския писател Пиер Лоти „Madame Chrysanthème“ (1887) и от разказа на Джон Лутър Лонг „Мадам Бътерфлай“ от 1898. Според някои изследователи историята на Бътерфлай почива върху истински събития, случили се в Нагасаки около 1890 година.

Пучини пише пет версии на операта. Премиерата на оригиналната творба, която е в две действия, версия на 17 февруари 1904 в Миланската „Скала“ и изненадващо претърпява провал, въпреки присъствието на певци от ранга на сопраното Розина Сторчио, тенорът Джовани Зенатело и баритонът Джузепе Ди Лука в главните роли. Това се случва не само заради твърде продължителното второ действие, но и поради недостатъчното време за репетиции. Пучини преработва операта, разделяйки II действие на две и внасяйки още някои промени. На 28 май 1904 тази версия на „Бътерфлай“ бива поставена в Бреша и успехът й е триумфален. Две години по-късно Пучини пише трети вараиант на операта, представен в Ню Йоркската „Метрополитен опера“, а година по-късно, през 1907-а, композиторът внася нови промени в партитурата и тази четвърта преработка на „Мадам Бътерфлай бива играна в Париж. Същата година композиторът редактира операта за пети, последен път, и това е наричаната днес „стандартна версия“, в която „Мадам Бътерфлай“ обикновено се играе по световните оперни сцени.

YouTube

Действието на „Мадам Бътерфлай“ се развива в японския град Нагасаки. Най-популярната японска певица Тамаки Миура си спечелва световна слава именно с превъплъщението си в ролята на Чо-Чо-Сан; днес нейна статуя като Бътерфлай, наред със статуя на Пучини, може да бъде видяна в „Глоувър гардънс“ в Нагасаки.

Оперният спектакъл е на 7 февруари, от 19,00 часа, в Общински културен център – Разград.

Билети- на касата на ОКЦ Разград и в  EVENTIM.BG и всички бензиностанции ОМV, Български пощи, Технополис, книжарници Офис 1.

За информация – тел.: 0899552251, 0882025942

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе