С поетична вечер четвъртокласници от Кубрат отбелязаха Световния ден на поезията

Истински празник на словото преживяха участниците в събитие, посветено на поезията в Кубрат.  Това се случи навръх 21 март – Световният ден на поезията. Вълшебни минути  в магията на словото – така накратко може да се обобщи преживяното от три поколения участници – деца, родители и възрастни. С инициативата възпитаниците на Цветомира Стоянова от  СУ  „Христо Ботев“ и кубратската комисия си поставиха смела задача, а именно – да се отдаде нужното внимание на поезията, която ни запознава с езиковото многообразие и в същото време се явява извор на художествени ценности и послания.

YouTube

Събитието с творчески характер мина без да следва строг ред, като даде пълна свобода на  всеки от участниците да се включи, когато прецени. Деца и родители, баби и внуци по двойки рецитираха творби на познати и нови автори. Всеки един избор беше сполучлив и достигна до всеки в класната стая, която беше специално подготвена за случая.  Книги на популярните детски автори Леда Милева,  Дора Габе, Елисавета Багряна, Ран Босилек и др. бяха не само старателно изложени, но и използвани по време на срещата.

Специално за събитието, организаторите на инициативата поканиха местни авторитети, майстори на словото и перото – Димитър Атанасов и Марийка Христова, които четоха творби за малки и големи. Преслава, Владимир и Свилен (бивши ученици) на г-жа Стоянова също бяха част от поетичния рецитал.  Една част от тях се включиха с родителите си. Дошли да се радват на внуците си, бяха прекрасните баби Радка Петрова и Сийка Маринова (бивша учителка), които с интерес проследиха всяко изпълнение. Стихотворение прочете и секретарят на местната комисия Н. Карагьозова – от сборника с детски стихотворения на Фондация „От мечта до реалност“ –Разград.

Световният ден на поезията е прекрасна  възможност за почитане както на   местните,  националните, така  и  на световно известните поети, запознаване с творчеството им,  организиране на поетични рецитали, насърчаване на четенето, писането и търсене на връзката на поезията с другите изкуства,  като театър, кино,   музика, изобразително изкуство и др.

Поетичната вечер, споделена от участници на различна възраст, потвърди разбирането, че активният диалог, взаимодействието и сътрудничеството на различни нива води до големи ползи и преживявания.

В края на срещата участниците получиха символични награди в знак на благодарност и съпричастност, а учениците приеха с радост поредната похвална грамота от местната комосия.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе