Кампания за профилактика и безплатен скрининг на рака на дебелото черво

Кампания за профилактика и безплатен скрининг на рака на дебелото черво стартира от 28 март до 30.06.2024 г. за лицата от 50 до 74 – годишна възраст. Организатор на инициативата е Фондация „Лъчезар Цоцорков” и е подкрепена от Министерство на здравеопазването.

Стандартното изследване, което може да алармира за проблем, е тестът за скрити кръвоизливи , който се използва за откриване на кръв в изпражненията. Това може да бъде симптом за различни заболявания, включително и рак на дебелото черво. Тестването е безболезнено и бързо – след предаване на фекална проба в лабораторията, до ден стават ясни и резултатите.

YouTube

Над 300 лаборатории в страната, в т.ч. и във всеки областен град ще извършват безплатни скринингови тестове.

За Разградска област, изследванията ще се извършват в  МДЛ ЕООД  д-р Илияна Кръстева, гр. Разград ул.“Иван Вазов“ №12.

Всеки желаещ от посочената възрастова група, без направление от ОПЛ или специалист може да се изследва безплатно.  Комплект за вземане на фекална проба се получава от лабораторията. Пробонабирането се извършва в домашни условия, като е необходимо пробата да постъпи за изследване в деня на вземането.  Пациентът може да получи резултат на място или чрез код за достъп до лабораторната информационна система.

При положителен резултат е препоръчително да се направи консултация с лекар, който да прецени необходимостта от прилагането на други изследвания.

Повече информация за кампанията, данни за заболяването, начина на пробовземане и други въпроси, свързани със заболяването може да намерите на сайта на Фондацията www.testvai.bg

Превенцията и скрининга при рака на дебелото черво могат да бъдат животоспасяващи.

Колоректалният рак е втората най-честа причина за смърт от злокачествено заболяване у нас. Заболяването е разпространено и сред двата пола – статистиката го нарежда като втори по честота при жените и трети по честота при мъжете. Скринингът и ранната диагностика на рака на дебелото черво (колоректален карцином) могат да предотвратят заболяването, да овладеят развитието му и да спасят човешки живот!

В началото, колоректалният рак може да бъде напълно безсимптомен. Проявяването на симптоматика обикновено се случва едва в късен стадий на болестта, когато шансът за напълно излекуване е много малък. При някои хора все пак се наблюдават оплаквания, но те могат да бъдат разнообразни и неспецифични – подуване на корема, болки или неразположения. Други често срещани симптоми са загубата на телесно тегло, лесна уморяемост и намалена работоспособност, както и примеси на кръв в изпражненията, и рязка промяна в навиците на изхождане.

Има и рискови фактори, които  могат да бъдат както наследствени, така и да са свързани с навиците и начина ни на живот. В конкретния случай, за превенция на заболяването се препоръчва ограничаването на алкохола, тютюнопушенето и консумацията на червени и преработени меса.

Профилактиката пък включва редовна физическа активност, консумация на храни, съдържащи фибри, на плодове и зеленчуци.

Ракът на дебелото черво е едно от онкологичните заболявания, при които възможно най-ранното откриване е ключово за успешното лечение. Открит в по-ранен стадий, този вид рак е по-лесно лечим и с по-добра прогноза. Ето защо, един от съществените методи за ефективно предотвратяването му са ежегодните скринингови изследвания за хората, навършили 50-годишна възраст, дори и да нямат симптоми.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе