България е сред първите 10 държави в ЕС по производство и износ на велосипеди

България е в топ 10 в ЕС по производство и износ на велосипеди и компоненти. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Михнева-Натова по време на заседание на Неформален съвет на министрите на транспорта на ЕС, което се проведе в периода 3-4 април 2024 г. в Брюксел.

Министрите на страните членки на ЕС подписаха декларация за насърчаване и развитие на велосипедния транспорт, в която държавите се ангажират да развиват пълния потенциал на велосипедите като средство за придвижване и важната им роля в градската мобилност.

YouTube

Зам.-министър Натова обясни, че доброто развитие на страната в тази сфера предпоставя висок икономически потенциал и ползи на територията на страната за малкия и среден бизнес в сферата на това производство и услугите. Анна Михнева-Натова даде за пример редица български градове, които вече са разработили програми за развитието на велосипедния транспорт.

„Общините разработват съпътстващи мерки, като например системи за отдаване на велосипеди под наем, изграждане на паркинги за велосипеди и велоалеи. Тези мерки са подкрепени основно със средства по линия на европейски фондове“, коментира зам.-министър Натова.

В рамките на сесия, посветена на укрепването на устойчивостта на европейските транспортни мрежи, зам.-министър Натова подчерта значимостта на Механизма за свързване на Европа (МСЕ) и че България е бенефициент по редица проекти, реализирани с финансиране от него. Тя подчерта, че основният приоритет на България е изграждането и модернизацията на транспортна инфраструктура, която е ключов компонент от националната и европейската сигурност.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе