Пътуваща изложба в Етнографския музей в Разград разказва шеговито за един от човешките пороци – алкохола

В Етнографския музей в Разград е представена изложбата „Алкохол и Амбалаж“. Тя е една от трите пътуващи мобилни колекции на Историческия музей в Горна Оряховица, озаглавени със символичното заглавие „Пороците“. „Едната от тези изложби е посветена на алкохола, втората – на тютюна и третата – на сладкото. Те трите представят нашите човешки изкушения, които винаги са били част от битието ни и са галели сетивата ни, опитвайки се да ни изкушават“, каза при откриването на изложбата директорът на музея в Горна Оряховица Пламен Мадемов. Той посочи, че тази, посветена на алкохола, е създадена през 2006 г. от покойния директор на музея. По-късно изложбата е допълнена с другите две, посветени на тютюнопушенето и сладкото и кафето“, разказа Мадемов. Той добави, че с изложбата музейните специалисти нито поощряват пороците, нито размахват пръст срещу тях. „Идеята на изложбата е да се направи закачлив поглед към далечните времена, как се е представял и как се е консумирал алкохола“, отбеляза Пламен Мадемов. По думите му в някои от посетителите експонатите в изложбата ще предизвикат прилив на спомени, а на други ще им бъде интересно да видят как са битували нещата. Мадемов изказа своите благодарности на всички уважили изложбата и най-вече на домакините за тяхното гостоприемство, като направи и символичен подарък на директора на Разградския музей Таня Тодорова.

YouTube

Проф. д-р Росица Ангелова, ръководител на отдел „Нова и най-нова история“ в РИМ – Разград прочете текст за гроздето и виното, написан от Николай Икономов и отпечатан в книгата му „Разградска прослава“. Тя отбеляза, че именно този текст е в основата да поканят музеят в Горна Оряховица да гостува на музея в Разград с изложбата „Алкохол и амбалаж“.

Директорът на Разградския музей Таня Тодорова заяви, че най-много я впечатлила бутилката с вътрешен балон за захлаждане. Тя обеща в Разград да гостуват и другите две части от пътуващата изложба, посветени на пороците.

„Връщайки ни назад във времето изложбата ни показва, че някои неща са вечни. Няма събитие в традициите и бита на българина, което да не минава без алкохол, но когато всичко е с мярка то е повод за радост и усмивки“, каза зам.-кметът Елка Неделчева. Тя  поздрави директорите на двата музея за реализацията на изложбата и изрази надежда това сътрудничество да продължи с още интересни инициативи.

Посетителите на изложбата „Алкохол и амбалаж“ ще могат да видят различни видове алкохолни бутилки, гарафи, чаши, халби и мострени етикети от началото на миналия век. Важно място заемат сифони и шишета за сода, лимонада и други газирани придружители на алкохола. Показани са и няколко колекции от стъклени бутилки с различна форма и вместимост.

Освен шишета изложбата включва и черно-бели снимки и фотографии с различно „алкохолно“ послание. Върху някои от тях са изобразени типично български кръчмарско-юнашки сюжети с неочакван край. Не липсват и реклами за все още набиращата популярност у нас бира от началото на ХХ век. Специално място заема фирма „Васил П. Буланов“, представена от неговата внучка. Сред експонатите има английска гарафа, която е принадлежала на фамилията Бурови и халби, донесени от възпитаници на немски елитни училища.  Има и лимонадени шишета със закопчалка тип „кронка“, чиито гумички навремето били италианско производство. Показани са и други нестандартни методи за затваряне на бутилки. В експозицията място намират и оригинални менюта на кръчми от миналия век, а като своеобразен подарък за посетителите е рецептата за „Аер коняк – млечен“ на търговеца на алкохол от Горна Оряховица Васил Буланов. Любопитство буди също член 1 от проекта за Закон за кръчмарството и публичното пиянство. Той гласи: „В неприсъствен ден кръчмите в градовете и селата не бива да се отварят и да приемат посетители по-рано от десет часа преди пладне. В празничните и делнични дни не бива да остават отворени по-късно от един час след захождане на слънцето“.

В духа на изложбата всички гости бяха посрещани с по чаша домашна ракия и мезе. Изложбата ще остане в Етнографския музей в Разград до края на април.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе