Изложба представя разградските законодатели в периода 1879-1991 г. (ВИДЕО)

В присъствието на много гости, в Деня на българската конституция, в къщата музей „Анание Явашов“ бе открита изложбата „Разградските законодатели /1879-1991 година/“.

„Разград имаше нужда от тази изложба. Тази година отбелязваме 145 години парламентарен живот в България и смятам, че разградчани трябваше да видят и си спомнят своите съграждани, участвали в работата на Великите народни събрания. Те са хората, изработили и приели конституциите на България през нейното развитие от 1879 до 1991 година.

YouTube

Постарали сме се не само да намерим участниците в законодателната власт, но и да представим техните биографии – професионални и житейски, снимки и документи, по които са работили като законотворци, както и техните образи, водени от убеждението, че паметта за тях трябва да бъде жива, защото в основата на всяка свободна и демократична държава е законът“, каза проф. Росица Ангелова – ръководител на отдел „Нова и най-нова история“.

Специални гости на откриването на организираната от Регионалния исторически музей изложба бяха заместник-кметовете на Разград Елка Неделчева, Зорница Евгениева и Хабибе Расим, областният управител Владимир Димитров, председателят на Окръжния съд Лазар Мичев и депутатът от Разград в Седмото Велико народно събрание Стоян Димитров, имал честта да участва в изработването и подписването и на сега действащата Конституция на Република България.

„Поздравления и благодарности към музейните специалисти за идеята и реализацията на тази изложба. Няма спор – без закони няма ред, а основният закон на всяка държава е Конституцията.

Веднага след Освобождението нашите нотабили приемат една демократична конституция, която действа през по-голямата част от съществуването на Третата българска държава и въвежда Великото народно събрание, събрание с двойно представителство, което се свиква при специални поводи. А тази изложба ни дава  възможност да си спомним за хората преди нас, още веднъж да осъзнаем, че не от нас започва всичко и няма да свърши с нас“, каза в приветствието си председателят на Разградския окръжен съд Лазар Мичев.

„Сякаш вчера и завчера бяха времената, когато нашата страна тръгна по пътя на утвърждаване на демокрацията, на превръщането ѝ в модерна, но и правова държава.

Като непосредствен участник в процеса на изработването и приемането на Конституцията мога да кажа, че тогава обществените настроения, очакванията на хората бяха, че с тази Конституция ще се отвори пътят за бързо и динамично развитие на страната.

Днес трябва да оценим труда, ентусиазма, добросъвестността на всичките тези народни представители, които имаха съзнанието и отговорността да изготвят един основополагащ документ за развитието на държавата. И аз мисля, че те се справиха добре с тази задача. Времето показа, че Конституцията ни е добра, че гарантира основните права и свободи на хората, гарантира здраво и стабилно устройство на държавната власт“, каза адвокат Стоян Димитров.

По думите му, доказателство за това са и последните опити за изменение и поправки в основния закон, които са фокусирани върху това – който вземе политическата власт и управлява, да има колкото може повече власт и върху другите власти. Което пък е в противоречие с принципа още от времето на великите френски просветители, че демократично е това общество, в което власт власт възпира.

„Поздравления и от мен за изложбата: колкото повече българи познават своята конституция, своите права, но и задължения, толкова по-успешно те ще искат от държавата да изпълнява своите функции. Пожелавам от тук да минат колкото може повече деца и ученици, за да видят, за да научат, че добро и справедливо общество има само когато в него законът е над всичко“, категоричен бе Стоян Димитров.

„Регионалният исторически музей продължава да ни изненадва с много интересни изложби. Благодарим, че с тази ни давате възможност да си спомним разградските законодатели и първата Конституция, която поставя основите на правовата държава, но и на местното самоуправление“, акцентира в приветствието си зам.-кметът Елка Неделчева.

Директорът на РИМ – Разград Таня Тодорова поднесе символични подаръци на юристите, присъствали на официалното откриване на изложбата, по повод техния професионален празник: Стоян Димитров, Лазар Мичев, Зорница Евгениева и Хабибе Расим.

Автори на изложбата са проф. Росица Ангелова, дизайнерът в музея Михаил Маринов и уредникът Нено Якимов. Изложбата ще остане в къщата музей „Анание Явашов“ до 14 юни, след което ще бъде експонирана във фоайето на седмия етаж на Областната администрация.

ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ РАЗГРАДСКИТЕ ЗАКОНОДАТЕЛИ В ПЕРИОДА 1879-1991 ГОДИНАВ присъствието на много гости, в Деня на…

Posted by Регионален исторически музей – Разград / Regional History Museum – Razgrad on Wednesday, April 17, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе