Детска работилница за боядисване на великденски яйца отвори в Етнографския музей

Над 400 деца ще посетят до края на седмицата организираната от Регионалния исторически музей работилница за боядисване на великденски яйца.

YouTube

По предварително утвърден график музейният специалист Христо Христов и екскурзоводът Полина Неделчева ще посрещат момичета и момчета от 1 до 4 клас от всички основни училища в Разград.

„Идеята е да разкажем и представим пред децата народните обичаи преди и на самия Великден, да им покажем и заедно да боядисаме яйцата с характерни за капанците и разградския край техники“, разказва Христо Христов.

Малчуганите си отнасят със себе си боядисаното от тях яйце и свитък с благопожелание, като преди това са разгледали и етнографската сбирка в къщата.

Творческата работилница е отворена с подкрепата на фирмите „Биовет“ и „Пилко“, популярна с търговската си марка „Лудогорско пиле“, и с любезното съдействие на  Дияна Славова.

Това е поредната за децата инициатива на Регионалния исторически музей. Музейните специалисти са част от творческите работилници не само в музея, но и в детските градини в Разград за изработване на предмети и сувенири по различни поводи – Баба Марта, пролетните и летните празници, Коледа и Нова година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе