Жертвите на домашно насилие вече усещат подкрепа от държавата и се осмеляват да търсят помощ

„Допреди няколко години почти нищо не се чуваше за жертвите на домашно насилие, те самите избираха да останат в сянка. Напоследък по-високата информираност в обществото, законодателните промени, работата на държавата и неправителствения сектор доведоха до това, че жертвите на насилие усещат подкрепа и не се страхуват да заявят високо и пред всички, че има проблем и на този проблем трябва да се търси решение“

Това заяви министърът на правосъдието Мария Павлова при откриването на благотворителната изложба „Изкуство срещу насилието“ под патронажа на УНСС. По време на събитието беше презентирано и безплатното мобилно приложение в помощ на пострадали от домашно насилие „Помогни ми“, разработено от Националното бюро за правна помощ.

YouTube

Организатори на инициативата са Институтът по интелектуална собственост и технологичен трансфер, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и Български филмов институт.

МП активно работи по няколко законопроекта, а по програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм само за последния програмен период са реализирани 8 проекта, свързани с превенция от домашно насилие, които в последните 4 години бяха изпълнявани от 5 неправителствени организации и 3 органа на съдебната и изпълнителната власт, подчерта още министър Павлова.

„Радвам се, че се събрахме за една благородна кауза. За едно общество, свободно от насилие и основано на равенство и то точно чрез изкуството“, каза при откриването на изложбата д-р Иван Начев, който в момента ръководи Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер.

Винаги се радваме да сме домакини на подобни прояви, защото изкуството наистина възпитава, заяви ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе