Празнични дни в НПТГ „Шандор Петьофи“

Според утвърдена вече традиция през последната седмица на месец април НПТГ, Разград отдава почит и уважение на своя патрон, унгарския поет и революционер Шандор Петьофи. В периода 22 – 26 април в гимназията се проведоха различни инициативи и Дни на отворените врати под мотото „Аз избрах тази професия“.

Началото на празничните дни бе поставено на 22 април, когато се проведе за четиринадесета поредна година традиционният волейболен турнир „Шандор Петьофи“ за ученици от гимназиален етап, организиран от г-н Сашо Панчев. Участие взеха отбори от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, ПГИ „Робер Шуман“, ПГ – Кубрат и домакините от НПТГ „Шандор Петьофи“. Победители станаха представителите на НПТГ „Ш. Петьофи“.

YouTube

Проявите продължиха на 24 април, когато в гимназията се проведе „Пролетно състезание“, чиято цел беше по един нетрадиционен начин да се популяризират специалностите за новата учебна година пред седмокласниците от основните училища в града. Отборите в състезанието бяха съставени от седмокласници, от ученици в гимназията и от представители на фирмите-партньори на НПТГ, които играеха ролята на ментори. По един интересен и креативен начин бъдещите гимназисти се запознаха както с част от историята на училището, така и с възможностите за професионална реализация в такива фирми като „АДМ Разград“ – ЕАД, ТРД, „Тракция“ – АД, KAI и дигитална маркетинг агенция „Marketing Vision„. В края призьорите получиха заслужени награди, а всички седмокласници – сертификати за участие. След приключването на състезанието гост-учениците, придружени от представители на ученическия съвет в НПТГ, разгледаха лабораториите и работилниците по професионална подготовка, където наблюдаваха демонстрации по практическо обучение.

Празничната седмица продължи на следващия ден – 25 април, когато се проведе официалното тържество, посветено на патрона на гимназията, Шандор Петьофи. Бяха поднесени венец и цветя пред бюст-паметника на унгарския поет, който се намира в двора на гимназията. Директорът на училището, г-жа Биана Тодорова, отправи поздрав към всички присъстващи и напомни, че заедно със своите партньори от местния бизнес НПТГ „Шандор Петьофи”  успешно изпълнява своето призвание – да формира научно-техническата интелигенция на Разград и областта, да изгражда и възпитава във високи човешки ценности своите ученици, които не само че пълноценно се реализират в живота, а и се превръщат в негов двигател. След това бяха отчетени резултатите от седмия литературен конкурс „Любовта и свободата“, посветен на Шандор Петьофи. През тази година 94 талантливи деца от 29 града в България участваха със свои стихотворения, есета и разкази. Журито тази година присъди Първа награда на Валерия Добрева от 9 клас, МГ „Д-р Петър Берон“ гр. Варна, възпитаничка на ЛК „Касталия“ за сонета „Малкият принц и розата“. С голям интерес бяха посрещнати веселите номинации на дванадесетокласниците от конкурса „О-скари 2024“. За доброто настроение на всички се погрижиха музикантите от училищния оркестър за фолклорна музика с ръководител г-н Пламен Панев. След тържеството всички ученици имаха възможност да разгледат рекламните щандове на РУ „Ангел Кънчев“, фирма МАТ – ООД и Тракция – АД, чийто представители бяха и гости на празника. По този начин възпитаниците на НПТГ се запознаха с възможностите за бъдещата си професионална реализация.

 

Седмицата завърши на 26 април с Ден на отворените врати за седмокласници от общината и представяне „На открито“ на дейността на клубовете за занимания по интереси, функциониращи в гимназията за тази учебна година.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе