24 проекта от област Разград по Националната кампания „Чиста околна среда 2024 г.” на ПУДООС на обща стойност около 285 000 лева са одобрени за финансиране

Съгласно заповеди на Министъра на околната среда и водите, бяха проведени заседания на комисия за оценка на подадените проектни предложения в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда 2024г.” и обявения от MOCB и ПУДООС конкурс на тема „Обичам природата и аз участвам.”

Целта на кампанията „Чиста околна среда – 2024 г.“ е с инвестиции в дейности по благоустрояване на населени места и подобряване на материалната база на учебните заведения да изгради обществено отношение по въпросите, свързани с опазването на околната среда, да повиши екологичната култура и загрижеността към мястото, в което живеем, както и формиране и затвърждаване на екологична култура и самосъзнание сред подрастващите.

YouTube

Комисията разгледа постъпилите 1 128 проекта на общини и кметства, 507 проекта на училища, ЦПЛР/ОДК и 545 проекта на детски градини и публикува в интернет страницата на ПУДООС списък с одобрените за финансиране проекти.

Както при предишните кампании, бенефициентите от област Разград бяха активни в процеса на кандидатстване. При голямата конкуренция през тази година, Лудогорието отново се отличава с редица одобрени проекти.

Одобрени са 5 проекта на училища от нашата област по 7 500 лева (общо 37500,00 лева). Учебните заведения, в които ще се изпълняват проектите са следните: ОУ „Елин Пелин“ – с. Стражец, общ. Разград; ОУ „Васил Априлов“ – гр. Исперих и ОУ „Отец Паисий“ – с. Подайва, общ. Исперих; СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Самуил и ОУ „Христо Ботев“ с. Владимировци, общ. Самуил.

Одобрени са 5 проекта на детски градини от областта ни по 7 500 лева (общо 37500,00 лева). Проектите ще се реализират в следните учебни заведения: ДГ № 11 „Детелина“ – гр. Разград, ДГ „Пролет“ – с. Стражец и ДГ „Радост“ – с. Мортагоново, общ. Разград; ДГ „Кокиче“ – с. Вазово, общ. Исперих и ДГ „Слънчо“ – с. Бисерци, общ. Кубрат.

Одобрени са 14 проекта общини и кметства от разградска област по 15 000 лева (общо 210 000,00 лева). Бенефициентите по проектите са следните: Кметства Дряновец, Киченица, Недоклан, Ушинци, Стражец и Ясеновец, общ Разград; Кметства Малко Йонково и Средноселци, общ. Исперих; Кметства Беловец, Бисерци, Звънарци и Юпер, общ. Кубрат; Кметство Брестовене, общ. Завет и Община Самуил.

С финансирането на тези 24 проекта в област Разград ще бъда инвестирани общо около 285 000 лева.

Предстои бенефициентите да подпишат договорите за финансиране.

Проектите на общините и кметствата включват дейности по реновиране и/или създаване на нови паркови пространства, залесяване и засаждане на почистени площи, създаване и възстановяване на зони за отдих, ремонтиране на детски и спортни съоръжения и други.

В рамките на проектите на детските градини и училищата ще бъдат извършени озеленителни дейности и ще бъдат създадени мини екосистеми (класни стаи и лаборатории на открито, интерактивни дъски, помощни обучителни материали компостери, съоръжения за игра и спорт) в учебните заведения, даващи възможност за наблюдение и проследяемост на природните процеси от страна на децата и учениците.

Срокът за изпълнение на дейностите по проектите е до края на 2024 г.

Изпълнението им ще допринесе за подобряване условията за живот и благоустрояването на населените места в област Разград.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе