Празничният детски фестивал „Шарената въртележка” започна, дъждът отмени две от събитията

Празничният детски фестивал „Шарената въртележка”, посветен на Деня на детето, започна днес с Колоездачна обиколка на обекти, изградени или реновирани по европроекти. Събитието е част от инициативата на Областния информационен център „Дни на Европа”, отложена от 9 май заради дъждовно време.

YouTube

Старт на велообиколката даде заместник-кметът Зорница Евгениева, а колоната поведе дългогодишният състезател по колоездене, сега учител по физическо възпитание, Ахмед Ахмед. Сред участниците имаше още състезатели от СКК”Спринт” от различни поколения. Още при старта в Градския парк всички 155 колоездачи получиха тениски с логото на инициативата, а на крайната точка – Археологическия резерват „Абритус” – и по талонче за томбола. След завръщането на колоната в парка бе изтеглена томбола с над 50 награди, най-големите – три маркови български велосипеда – изтегли Кметът Добрин Добрев.

Заваленият дъжд непосредствено след томболата наложи отмяна на две от следващите събития от програмата на празничния фестивал с оглед опазване здравето на малките деца, които трябваше да участват в тях – шествие на групи от детски градини и концерт на предучилищното възпитание.

По-големите деца – от училищата в Разград и Стражец – заедно със своите учители вече се бяха настанили в шатри за провеждане работилнички за интересни дейности като изработване на различни видове сувенири или технически приспособления. След като дъждът спря работилничките се проведоха и предизвикаха интерес и сред децата, и сред възрастните.

Празничният детски фестивал „Шарената въртележка”, който се организира от Община Разград и ЦПЛР Център за работа с деца, продължава и утре, 1 юни. Под общ надслов „Забавен ден с моя домашен любимец” в 10,00 ч. ще бъде открита изложба на домашни любимци, ще бъдат представени демонстрации с обучено куче, а Приютът за бездомни животни и скитащи кучета-Разград ще представи своята кампания „Осинови приятел”. За участие в изложбата на домашни любимци бе необходимо предварително записване, но участници могат да се включат и на място.

В 15,00 ч. децата ще могат да се включат в работилничка „Забавно люто с академия „1, 2, 3 старт”, а в 15,30 ч. започва второто отложено събитие от „Дни на Европа” – конкурс за рисунката на асфалт „Децата на Разград рисуват Европа”. Участниците в конкурса ще бъдат разпределени в три възрастови групи – до 7 години, 1-4 клас и 5-7 клас. 30 минути преди началото на събитието ръководителите на групи от училища и школи трябва да представят списъци по образец с имената на участниците, а индивидуалните участници се записват на място при организаторите от ОИЦ. Наградите за победителите са пособия за рисуване, те ще бъдат обявени и връчени в 16,30 ч. Всички участници ще получат брандирани тениски или шапки.

В 17,00 ч. на сцена Ронда започва церемонията по обявяване на Годишните награди на ЦПЛР Център за работа с деца и концерт на възпитаници на ЦРД.

През целия ден, както и днес, децата ще могат да ползват срещу символично заплащане атракциони, сред които и шарена въртележка – символ на фестивала. Малките посетители на събитията ще получат и подарък – сладолед, който бе предоставен на Община Разград за подобни събития от русенската фирма „Кенди Ленд 2015”ЕООД.

Освен атракциони по алеите на парка има и павилиони за любими за децата вкуснотии като захарен памук, понички и други.

Част от фестивала е и благотворителен базар под надслов „Купи играчка, дари надежда”, средствата от който ще се използват за лечение на двама наши съграждани: Ангел Героев и Пламен Кулов.

Posted by Община Разград on Friday, May 31, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе