Разград посрещна 39-ия поход „По стъпките на четата на Таньо войвода”

Участниците в 39-ия поход „По стъпките на четата на Таньо войвода” бяха посрещнати тази вечер в Разград на специална церемония пред паметника на Христо Ботев в Градския парк. Там към отрядите от над 10 училища от населени места от Североизточна България се присъединиха и групи от учебни заведения от Разград.

YouTube

Походниците бяха приветствани от Кмета на Община Разград Добрин Добрев, който характеризира родолюбивото събитие като изпълнено с дълбок смисъл и от важно значение за младите хора. „Преминавайки по кървавия път на нашите възрожденци и спирайки пред над 40 паметника по време на похода, вие, млади хора, опознавате и обиквате Родината ни, научавате повече за тези наши предшественици, положили костите си в темелите на държавата ни, за да може ние днес да се наричаме европейци и равноправни граждани на света.” – заяви г-н Добрев пред паметника на Ботев. Програма пред походниците изнесоха възпитаници на СУ”Христо Ботев”-Разград, след което походниците поднесоха цветя, а Кметът Добрин Добрев и заместник-кметът Елка Неделчева поднесоха венец пред паметника на Ботев.

С маршова стъпка и песен походниците потеглиха към площад „Възраждане”, където се проведе преглед на маршовата и патриотична песен. В него освен походниците участваха и групи от разградски училища. Комисия, в която участва и Кметът Добрин Добрев, както и Кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов, определи победителите. Докато тя заседаваше, в похода по своеобразен начин – с демонстрации на футболни умения – се включиха и момчета от Детско-юношеската академия на „Лудогорец”.

Грамотите на победителите връчи Кметът Добрин Добрев. Ето кои са те:

5-7 клас

  1. СУ”Христо Ботев”-Разград и ОУ”Н.Икономов”-Разград

Почетни грамоти – ОУ”Васил Левски”-Разград и ПГИ”Робер Шуман”-Разград;

8-11 клас:

  1. 19-ти Гвардейски ученически отряд при ПГСС”Н.Пушкаров”-Попово и Представителен отряд девойки-Тутракан;
  2. Чета на Таньо войвода, отряд на ПГТЛП-Попово и ПГ”Христо Ботев”-Попово;
  3. ПГЗ”Добруджа”-Силистра, СУ”Н.Вапцаров”-Силистра и ПГМСС”Н.Вапцаров”-Средище.

Организатор на похода „По стъпките на Таньо войвода” е Културно-просветно дружество “Родно Лудогорие“. Той се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев, с подкрепата на музеите и Общините Тутракан, Силистра, Исперих, Разград, Попово и съдействието на Министерството на образованието и науката. Младите участници в родолюбивата инициатива  преминават по пътя на 28-те четници на Таньо войвода, които преминават река Дунав при село Пожарево преди 148 години няколко часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг. Четата на Таньо войвода е разбита на Керчан баир край поповското село Априлово, където войводата загива, смята се, че главата му е погребана в Разград. Край Керчан баир завършва и съвременният поход по стъпките на четата. По време на 220-километровия поход участниците поднасят цветя пред 42 паметника на български герои.

Posted by Община Разград on Friday, May 31, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе