Кметът Добрин Добрев: Удоволствие е да сме домакини на такъв сериозен и всеобхватен фестивал като „Пътеводител на доброто“

Кметът на Община Разград Добрин Добрев поздрави организаторите на първото издание на Фестивала за представяне на ефективни социални модели „Пътеводител на доброто“, както за идеята да се представят добрите практики в социалната сфера, така и за добрата организация. Това стана на представяне на събитието на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Разград.

Фестивалът ще се проведе на 16 юни, неделя, в Градски парк-Разград и в хотел „Лес“, в него ще участват над 400 представители на 40 социални услуги от 9 административни области. Ще  се състои от три панела. От 9,30 ч. в ресторанта на хотела започва представянето на добри практики от социални работници, от 10,00 ч. в 18 шатри около сцена „Ронда“ започва изложба-базар на артикули, произведени от потребители на социални услуги, ще има и демонстрации на леене на свещи, изработване на сапунчета и глинени изделия. Сувенирите ще се продават, като средствата от продажбите ще остават за съответните услуги за осигуряване на материали за следващи произведения от арт терапията на потребителите.

YouTube

В 13,30 ч. на сцена „Ронда“ започва концерт на потребители и служители на социални услуги, близо 200 човека ще излязат на сцената, за да представят песни, танци, музикални изпълнения, театрални постановки. В 16,20 ч. започва концерт на гост-изпълнители.

За 17,15 ч. е насрочено провеждането на флашмоб на приятелството под надслов „Разград, доброта, приятелство – Да се хванем за ръце – да направим най-голямото сърце“. Да участват в него са поканени и жителите и гостите на града.

В 17,30 ч. фестивалът ще продължи с концерт на гост-изпълнители.

Кметът Добрин Добрев заяви на пресконференцията за представяне на фестивала, че за Община Разград не е било трудно да приеме идеята за провеждане на подобно събитие, тъй като на територията й е добре развита социалната инфраструктура, има социални услуги от почти целия спектър. Той допълни, че „все по-обхватни започват да стават социалните услуги, за съжаление все повече хора започват да имат нужда от подкрепа, такава е тенденция и общините  и държавата трябва да се подготвят все по-добре да отговарят на тези трудности и на нови моменти които се очертават в тази сфера.“.

„За нас е удоволствие, че ще бъдем домакини на такъв сериозен и всеобхватен фестивал, поздравявам ви за това, че 40 социални услуги ще участват в събитието, това е индикация за една изключително добре свършена работа и със сигурност нещо, което би могло да се превърне в традиция.“ – допълни г-н Добрев и увери организаторите, че ще имат прекрасни условия за провеждане на фестивала.

Заместник-кметът Елка Неделчева съобщи, че срещата с организаторите на събитието е била сред първите й срещи на заместник-кметския пост, в чийто ресор са социалните дейности. Тя сподели още една идея на местната управа – да се проведе събитие, на което да се представят творбите на потребители на социални услуги с таланти в изобразителното и приложното изкуство.

Фестивалът бе представен от Петя Маринова – артистичен директор на Агенция „Генезис“, Ивайло Маринов, Мая Михайлова и Мариана Минева от Българо-румънския трансграничен институт по медиация. Те благодариха на Община Разград за партньорството, както и за осигурените награди за участниците в събитието.

Те благодариха на композитора Красимир Гюлмезов от дует „Шик“, който е автор на сигнала на събитието, което се предвижда да е ежегодно.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе