Пленер за художници „Мистика и реалност“ в Разград

Кметът на Община Разград Добрин Добрев се срещна с участниците в международния пленер „Мистика и реалност“, който се организира от Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ с подкрепата на Община Разград. Това е 10-тото издание на творческата среща, която се провежда всяка четна година.

Осем български художници и двама румънски се вдъхновяват от красотата на Лудогорието: Мариана Константинеску и Георге Коман от Констанца, Румъния; Албена Щениовска от София, Христо Христов, Йордан Нарлиев и Илия Янков от Варна, Валентин Узунов от Ловеч, Камбер Камбер от Момчилград, Тодор Тодоров и Деян Михайлов от Разград.

YouTube

Те са настанени в хижата на Община Разград в местността „Пчелина“. Всеки от тях ще нарисува по две платна, които ще обогатят фонда на разградската галерия. Повечето от художниците участват за пръв път в пленера и споделиха с Кмета Добрин Добрев чудесните си впечатления както от организацията на събитието, така и от красотата на региона, която ще вплитат в своите творби.

„Предизвикателство е за мен да пресътворя тази дива луда гора в моите картини. Това е мистичен край, в който идвам за пръв път, вдъхновяващо е.“ – каза Албена Щениовска.

Директорът на Художествената галерия в Ловеч Валентин Узунов също бе впечатлен от обстановката и природата: „Надявам се да отразим усещането на природата с цветността си в картините“ – каза той.

Художниците бяха впечатлени и от възможностите за отдих, които предлага на жителите и гостите на Разград местността „Пчелина“, а Кметът Добрин Добрев им разказа и за различните културни и спортни събития, които традиционно се организират в местността.

Пленерът започна на 7 юни, продължава до 14 юни, когато в 17,30 ч. в „Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ ще бъде открита изложбата с творбите на десетимата автори.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе