С римска възстановка в древния Абритус петокласници от ОУ „В. Левски“ приключиха работата си по проекта „Ние, от античния Рим”

Децата от групата за целодневно обучение в 5 клас при ОУ „Васил Левски“ – Разград, през втория учебен срок работиха по проекта „Ние, от античния Рим”.

Ръководителят на групата Нели Николова ги насърчаваше да работят за проучване на бита, вярванията, бойната организация на римската войска, храната и празниците на древните римляни. А заключителното занятие бе в Археологическия резерват „Абритус”. Там, сред автентичната обстановка на Античността, децата влязоха в роли – на римски граждани, на легионери, на жрици. И на възстановка – като на възстановка! Всеки празник в древен Рим е започвал с ритуал. Така и този започна с ритуално запалване на Огъня на Веста, изпълнено от жриците, а учителката им влезе в ролята на главна жрица и води ритуала.

YouTube

На сцената бяха легионерите – двамата братя близнаци Корай и Толга, Енсар и Бурак. Римското гражданство беше представено от Валентин, Калоян, Дамла, Мелек, Кристиян, Емре и Емир, които разказаха любопитни факти за римляните, за битките в Колизеума, за божествата, за хранителните им навици и пиршествата, за най-откачените римски императори, за празниците Сатурналии, предшественици на днешните коледни празници.

Атила и Еге влязоха в ролята на летописци и разказаха за битката между римляни и готи край Абритус, през 251 г., в която загиват император Траян Деций и неговият син и съимператор Херений Етруск.

Много красота и грация внесоха жриците със своя танц, върху който работиха с много желание под ръководството на Катя Портянова. Бусе, Нил, Павла, Симона, Еля, Симай, Айфер, Туана и Катина – с феерия и изящество пресъздадоха образа на мистичните девици, които пазели свещения огън в храма на Веста.

И за да усетят и вкуса на древен Рим и участниците, и публиката опитаха римски понички. С този спектакъл учениците на Нели Николова пожелаха весела ваканция на своите съученици и им показаха, че историята е интересна и лесна, когато се преживее.

От групата отправят сърдечни благодарности на Регионален исторически музей – Разград, който отвори вратите си и предостави необходимия реквизит за възстановката. Експозицията в този ден обогати познанията на децата за римската история, а участниците в събитието си отнесоха по една монета – подарък за проявеното любознание.

С РИМСКА ВЪЗСТАНОВКА В ДРЕВНИЯ АБРИТУС ПЕТОКЛАСНИЦИ ОТ ОУ „В. ЛЕВСКИ“ ПРИКЛЮЧИХА РАБОТАТА СИ ПО ПРОЕКТА „НИЕ, ОТ…

Posted by Регионален исторически музей – Разград / Regional History Museum – Razgrad on Tuesday, June 11, 2024

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе