Фестивал за представяне на ефективни социални модели „Пътеводител на доброто“ в Разград (ВИДЕО)

Кметът на община Разград Добрин Добрев и зам.-кметът Елка Неделчева присъстваха на първия в България Фестивал за представяне на ефективни социални модели „Пътеводител на доброто“. Събитието бе организирано от Сдружение БРТИМ, Агенция Генезис, Виталити Груп и Генезис Арт и се проведе под патронажа на Кмета на община Разград Добрин Добрев и със съдействието на Община Разград.

Фестивалът се проведе на 16 юни в Градски парк-Разград и в хотел „Лес“ и събра над 400 представители на 41 социални услуги от 9 области на България. Събитието включваше три панела, насочени към обмен на добри практики и демонстрация на социални умения.

YouTube

Сутринта в ресторанта на хотел „Лес“ социални работници представиха добри практики и иновативни модели за социална интеграция и подкрепа. Участниците имаха възможност да обсъдят различни подходи и да обменят опит. Представянето беше с конкурсен характер, като участниците се конкурираха в четири социални направления и бяха оценени от специално жури. По време на откриването зам.-кметът Елка Неделчева приветства участниците: „Огромна чест е за Община Разград, че беше избрана като място, откъдето да стартира първото издание на фестивала. Убедена съм, че то ще остане не само в аналите на разградската история, но и като началото на нещо добро, което се случва за хората, работещи в социалната сфера, както и за потребителите“. Сподели и идеята в следващите издания на форума да бъде включена кръгла маса, на която заедно с представили на Министерството на труда и социалната политика, на Агенцията за социално подпомагане и на всички останали институции, имащи отношение към социалната дейност, да се дискутират злободневни, актуални проблеми, които произтичат от нормативна база.

По време на втория панел на сцена „Ронда“ близо 200 човека потребители и служители от социални услуги представиха песни, танци, музикални изпълнения и театрални постановки. На сцената излязоха и гост-изпълнители, които допринесоха за празничната атмосфера. След техните изпълнения кметът на община Разград Добрин Добрев изрази своите поздрави и благодарности към организаторите и участниците, като подчерта значението на събития като това за укрепването на социалните групи и насърчаването на добрите практики в социалната сфера. „Винаги сме се старали да бъдем адекватни на времето на предизвикателствата и да доставяме социални услуги, които да са в помощ на обществото и на всички наши съграждани, на всички тези слънца, които имат нужда от подкрепа“, каза още той и пожела успех на всички.

В 18 шатри, разположени през целия ден около сцена „Ронда“, се проведе изложба-базар на артикули, произведени от потребители на социални услуги. Посетителите имаха възможност да закупят ръчно изработени свещи, сапунчета и глинени изделия, като средствата от продажбите ще бъдат използвани за осигуряване на материали за следващи произведения от арт терапията на потребителите.

Един от акцентите на фестивала беше флашмобът на приятелството под надслов „Разград, доброта, приятелство – Да се хванем за ръце – да направим най-голямото сърце“. В него участваха жители и гости на града, които се събраха, за да създадат символично сърце, изразявайки своето единство и солидарност.

Фестивалният ден завърши с гала-вечеря, по време на която бяха наградени победителите от първия панел на фестивала, част от наградите връчи зам.-кметът Елка Неделчева, а най-голямата награда – специалната награда на кмета на община Разград връчи кметът Добрин Добрев. Специалната награда на публиката, осигурена от кмета на община Разград, ще бъде връчена след онлайн гласуване в края на месеца. Вечерята продължи с концерт на гост-изпълнители, които създадоха незабравима атмосфера и зарадваха всички присъстващи.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе